Κίνα: Τα ρομπότ... έφαγαν τις διάσημες πίτες κομητείας κοντά στο Πεκίνο - iefimerida.gr

Κίνα: Τα ρομπότ... έφαγαν τις διάσημες πίτες κομητείας κοντά στο Πεκίνο

(Φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κομητεία Σιανγκχέ της επαρχίας Χεμπέι, έξω από το Πεκίνο, είναι διάσημη για τις φθηνές, νόστιμες πίτες της από χοιρινό, βόρειο ή αρνίσιο κρέας, οι οποίες έχουν πάνω από 200 χρόνια ιστορίας.

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει διαμορφωθεί μια εντελώς διαφορετική βιομηχανία στην περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν διάσημη για τις πίτες της, καθώς έχουν «εισβάλει»... τα ρομπότ.

Πλήθος κορυφαίων κατασκευαστών ρομπότ μετακόμισε στη Χεμπέι για να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας Nimak Welding (Beijing) Ltd. Χρειάζονται λίγοι μόνο μήνες ώστε τα στελέχη των εταιριών να αποφασίσουν να μετακομίσουν στο Σιανγκχέ.

Στα τέλη του 2016, η εταιρεία στην οποία εργάζεται ως υπεύθυνος μάρκετινγκ ο Σαν Λιάνγκ, αποφάσισε να εγκατασταθεί σε μια περιοχή παραγωγής ρομπότ στο Σιανγκχέ. Η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή ξεκίνησε το 2014 και η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις εταιρείες που αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί.

Η γερμανική εταιρία Nimak πούλησε πέρυσι 1.000 επιπλέον ρομπότ, συνολικής αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων γιουάν (32 εκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 160 υπαλλήλους, οι μισοί εκ των οποίων είναι κάτοικοι του Σιανγκχέ. Από το 2014 έως σήμερα περίπου 1.400 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από το Πεκίνο και το Τιαντσίν έχουν μετακομίσει στη επαρχία Χεμπέι, η οποία πέρυσι έλαβε χρηματοδότηση ύψους 250 δισεκ. γιουάν μέσω του μηχανισμού περιφερειακής συνεργασίας Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι.

«Στην Κίνα συνήθως όταν αναφέρουμε το Σιανγκχέ, όλοι σκεφτόμαστε τις πίτες του. Από δώ και πέρα όμως τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση τους και όλοι πλέον θα μιλάνε για αυτά όταν αναφέρουν το Σιανγκχέ» λέει ο Σαν.

Οι δήμοι του Πεκίνου, του Τιαντσίν μαζί με την επαρχία Χεμπέι αποτελούν μία από τις πιο οικονομικά αναπτυγμένες περιοχές της Κίνας. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην περιοχή, η οποία καλύπτει έκταση 216.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Ντιάο Χονγκτσί εργάζεται σε μία μεταλλουργική επιχείρηση στην επαρχία Χεμπέι. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1969, χρονιά που γεννήθηκε ο Ντιάο. Σήμερα η εταιρία απασχολεί πάνω από 20.000 υπαλλήλους, οι οποίοι γεννήθηκαν στο Τιαντσίν. Τη δεκαετία του 1970 υπήρχε ένα παλιό ρητό για το Τσιαντσίν: Μπορείτε να φτιάξετε λαχανικά τουρσί με νερό της βρύσης. Αναμεμειγμένο με το θαλασσινό νερό, η ποιότητα του νερού στο Τιαντσίν ήταν κακή. Λόγω της πικρής γεύσης του, οι κάτοικοι σπάνια το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τσάι. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά.

«Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τη συντονισμένη ανάπτυξη της περιοχής Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι» λέει ο Χε Γιαφέι από το πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, υποστηρίζοντας οτι η περιοχή διαθέτει μια υψηλής τεχνολογίας δεξαμενή ταλέντων, και οι εξειδικευμένοι άνθρωποι, σε συνδυασμό με τους πλούσιους πόρους, θα απελευθερώσουν τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χεμπέι πίτες ρομπότ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ