Εκπληξη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Διακομματικό πάνελ για την πολιτική πόλωση | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Εκπληξη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Διακομματικό πάνελ για την πολιτική πόλωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολιτική πόλωση δεν είναι σημερινό φαινόμενο στη χώρα μας, ούτε παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν τα φαινόμενα πόλωσης στην πολιτική ζωή, σε βαθμό που όλο και συχνότερα πλέον οι πολίτες γίνονται μάρτυρες έντονων αντιπαραθέσεων, συχνά στη Βουλή, οι οποίες φαίνεται να γίνονται με μόνο σκοπό... την ίδια την αντιπαράθεση και όχι την προώθηση του πολιτικού λόγου.

Παρότι η κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο, η πόλωση είναι ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά και πολύ νωρίτερα.

Η Ελλάδα από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους βιώνει την πόλωση στην πολιτική ζωή με τρόπο έντονο, έχοντας μάλιστα πληρώσει ακριβά αυτό το χαρακτηριστικό: από την τύχη ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τη δολοφονία του Καποδίστρια ή ακόμη και τις εποχές του Ελευθέριου Βενιζέλου, οι πληγές στην ελληνική πολιτική ζωή και ιστορία δείχνουν τις βαθιές ρίζες που έχει στην ψυχοσύνθεση του λαού αυτή η νοοτροπία.


Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα επιχειρήσει να κάνει ένα βήμα για να καταπολεμήσει την πολιτική πόλωση με τη διοργάνωση μίας μεγάλης συζήτησης στρογγυλής τράπεζας διαφορετική από τις άλλες.

Η συζήτηση αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα μας, θα γίνει με τους όρους εμπιστευτικότητας του Chatham House – off the record δηλαδή.

Στη συζήτηση δεν θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι ενώ οι συμμετέχοντες, ακόμη και όσοι βρεθούν στο κοινό, θα λάβουν προσωπική πρόσκληση ώστε να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση, χωρίς το φόβο των ευαίσθητων αποκαλύψεων. Η ανάγκη για εθνική συννενόηση είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ και χρειάζεται να βοηθήσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ο Πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αντρέας Λοβέρδος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.


Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό οι Έλληνες πολιτικοί να αρχίσουν να αφήνουν πίσω τους την πολιτική πόλωση και να κάνουν ένα βήμα προς ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου, Μαριλένα Κοππά, και ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μεγαλύτερο και πιο διεθνές για το 2018

Με την συμμετοχή 250 σημαντικών προσωπικοτήτων από 18 και πλέον χώρες θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως τις 4 Μαρτίου στους Δελφούς το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Την έναρξη του Φόρουμ θα κηρύξει η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Από τις συμμετοχές που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνεται ο διεθνής χαρακτήρας και η σημασία που έχει αποκτήσει το Φόρουμ εντός και εκτός συνόρων. Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν από κάθε κλάδο της οικονομίας, της πολιτικής και του ακαδημαϊκού χώρου είναι πραγματικά εντυπωσιακές και υπόσχονται ένα τετραήμερο ουσιαστικών, υψηλού επιπέδου ζυμώσεων με παράλληλες συνεδρίες σε 4 χώρους και 7 αίθουσες.

Από τους 250 και πλέον ομιλητές ξεχωρίζουν τα ονόματα της Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy, της Αναπληρωτή Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, του επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Klaus Regling και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Αναμένεται οριστική επιβεβαίωση για την συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, ενώ έχουν επιβεβαιώσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ι. Στουρνάρας και πλήθος Υπουργών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι τοποθετήσεις των κυριών Α. Σαμαρά, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Ουσιαστική θα είναι και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου αφού έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους οι επικεφαλής των σημαντικότερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και των περισσοτέρων συστημικών Τραπεζών.

Στις συζητήσεις θα καταθέσουν τις απόψεις τους και οι μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψεις του κόσμου οι οποίες συμμετέχουν με υψηλόβαθμους εκπροσώπους ενώ για από φέτος διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετέχουν σαν σύμβουλοι προγράμματος.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα θα βρεθούν μαζί τόσες πολλές διεθνείς προσωπικότητες κύρους και επιρροής με στόχο την ανάλυση των διεθνών τάσεων στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την αξιολόγηση των επιπτώσεων τους και την σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από τις θεματικές δεν απουσιάζουν και καθαρά εθνικά θέματα όπως η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις και για την ανάπτυξη στρατηγικών, που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Μέλη και υποστηρικτές του Φόρουμ είναι εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, που συμμερίζονται το όραμα για έναν ειλικρινή, αποδοτικό διάλογο, ο οποίος θα ενεργοποιήσει το διανοητικό κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας, θα μετατρέψει την γνώση σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της θέση της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ