Γιούνκερ προς Εντι Ράμα: «Λύστε τα προβλήματα με την Ελλάδα πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης» - iefimerida.gr

Γιούνκερ προς Εντι Ράμα: «Λύστε τα προβλήματα με την Ελλάδα πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν από τα βασικά ζητήματα στην κοινή συνέντευξη τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα.

Μολονότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή Aλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο Μέτα ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Έντι Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ