Χιλιάδες Eλληνες της Αυστραλίας διαδήλωσαν για τη Μακεδονία στη Μελβούρνη [εικόνες & βίντεο]

Χιλιάδες ομογενείς κάθε ηλικίας διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι (Κυριακή) μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Το πλήθος -σύμφωνα με εκτιμήσεις κάπου 3.500- κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία» άκουσε προσωπικότητες της ομογένειας να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, ακόμη και στις τάξεις της ομογένειας, προαναγγέλλοντας αδιαπραγμάτευτη στάση.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε, ότι δίνοντας το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του, αποσχίζουμε την καρδιά από το σώμα του Ελληνισμού, ακρωτηριάζουμε τη συνείδησή μας, ματώνουμε τον πατριωτισμό μας, τραυματίζουμε την ίδια την Ελλάδα. Η αποδοχή συμφωνίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στο πλήθος ο εκπρόσωπος της Βικτώρια Στέλιος Δημόπουλος είπε «η Μακεδονία είναι όσο ελληνική και η Ακρόπολη».

«Κανείς δε μπορεί να κλέψει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό», είπε. Ενώ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης επεσήμανε ότι είναι καθήκον των Ελλήνων της διασποράς να ακουστεί η φωνή τους.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, καθώς και ομογενείς βουλευτές της πολιτείας, που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία στην ΠΓΔΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ