Αρχιτέκτονας κρύβει χριστιανικά σύμβολα σε τζαμί στη Γερμανία;

Ενώ η κατασκευή του κεντρικού τζαμιού στην Κολωνία της Γερμανίας θεωρήθηκε ως ένα έργο που θα ενίσχυε τον διάλογο μεταξύ Ισλάμ και Δύσης, τείνει να εξελιχθεί σε...σύρραξη μεταξύ του αρχιτέκτονα και των αναδόχων του έργου οι οποίοι τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να προσθέσει... χριστιανικά σύμβολα στο τέμενος!

Η κρίση στη σχέση του αρχιτέκτονα Πολ Μπόουμ με την τουρκική εταιρεία Ditib, που λειτουργεί σαν ανάδοχος του έργου έφτασαν σε τέτοιο σημείο κρίσης που χρειάστηκε η επέμβαση του πρώην δημάρχου της πόλης Φριτζ Σράμα προκειμένου να μη σταματήσει η κατασκευή του έργου.

Ο σχεδιασμός του Μπόουμ περιελάμβανε ένα «καθαρό, διαυγές τέμενος» εμπνευσμένο από τα οθωμανικά τεμένη. Μάλιστα γύρω από το ναό είχαν σχεδιαστεί όλες εκείνες οι παράπλευρες λειτουργίες που συναντά κανείς σε ισλαμικά συγκροτήματα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο ο αρχιτέκτονας έχει βρεθεί σε διαμάχη με την ανάδοχο εταιρεία την οποία κατηγορεί για παρεμβάσεις που αύξησαν την αξία του έργου από τα 17 στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ditib, που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή 1000 τζαμιών σε όλη τη Γερμανία είχε πρόσφατα καταρτήσει μια λίστα με σωρεία κατασκευαστικών λαθών τα οποία έπρεπε να διορθωθούν, λέγοντας πως «ο Μπόουμ είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης αλλά πολύ κακός κατασκευαστής». Η εταιρεία έχει ενστάσεις ως προς την «αμμώδη» πρόσοψη του κτηρίου ενώ κατηγορεί τον αρχιτέκτονα ότι προσπαθεί εμμέσως και τεχνηέντως να εισάγει χριστιανικά σύμβολα στο ισλαμικό τέμενος όπως σταυρούς καθώς και τα γράμματα «Χ» και «Ρ» που συμβολίζουν τον Χριστό! Φυσικά ο Μπόουμ αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο μετά απο επέμβαση του δημάρχου της πόλης Γιούρκγκεν Ρότενς το έργο θα ολοκληρωθεί αποτελώντας το μεγαλύτερο τέμενος στη Γερμανία και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ