Τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Δυτικής Αθήνας - iefimerida.gr

Τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Δυτικής Αθήνας

φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση και σε 6 ακόμη σημαντικούς άξονες δράσεων και παρεμβάσεων αναπτύσσεται το έργο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του έτους στην Δυτική Αθήνα.

Αυτό σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Σπύρος Τζόκας, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2017.

Συγκεκριμένα, η εισήγησή του περιελάμβανε επτά άξονες που αφορούν:

-Στην Κοινωνική Πολιτική και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Με τη συνέχιση της εφαρμογής του Προγράμματος ΤΕΒΑ, σε περίπου 14.000 ωφελούμενους (τρόφιμα, ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες). Τη συστηματική επιχορήγηση συλλόγων ΑΜΕΑ που εδρεύουν στο Δυτικό Τομέα.

Την ίδρυση δημόσιας ενεργειακής κοινότητας Δυτικής Αθήνας, με τη συμμετοχή των δήμων, του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενώ συνεχίζεται η αρωγή της Περιφερειακής ενότητας προς το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, με διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης, οργάνωση αποκομιδής απορριμμάτων, πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων κ.α.

-Στην αντιπλημμυρική θωράκιση Δυτικής Αθήνας

Ο κ. Τζόκας ανέφερε ότι κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά έργα, κόστους 30 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στις περιοχές που αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα στις πλημμύρες του 2014 - 2015.
Δημοπρατήθηκε μελέτη προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ για αποτελεσματικές παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους και στον οικιστικό ιστό.

Ολοκληρώνεται το μεγάλης αντιπλημμυρικής σημασίας, έργο, στα σύνορα Ιλίου και Περιστερίου, όπου παρατηρήθηκε επανειλημμένα οξύτατο πρόβλημα, ενώ ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω.

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην παρακηφήσια οδό Λάμπρου Κατσώνη και τα τμήματα των πρανών του ποταμού που είχαν καταρρεύσει, ολοκληρώνονται τα έργα στην Αγία Βαρβάρα (γέφυρα Σαράφη), ενώ ξεκινά άμεσα, το δίκτυο ομβρίων στους Αγίους Αναργύρους και τα αντιπλημμυρικά στην Αφαία και το Δάσος Χαϊδαρίου.

-Στις Κοινωνικές υποδομές

Όσον αφορά στις Κοινωνικές υποδομές, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι ολοκληρώνονται τα κτίρια πολλαπλών χρήσεων κοινωνικής κατεύθυνσης σε Ίλιον και Αγίους Αναργύρους - Καματερό, ενώ έχουν ενταχθεί έργα όπως η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο «Λοιμωδών».
Επίσης, τόνισε ότι κατασκευάζονται δύο νέοι παιδικοί σταθμοί σε Ίλιον και Πετρούπολη, και παράλληλα αναβαθμίζονται -πιστοποιούνται πολλές παιδικές χαρές σε όλους τους δήμους. Για τις υπάρχουσες μονάδες υγείας, το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», αλλά και τα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της περιοχής, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους που επετεύχθη «με την σθεναρή υπεράσπιση όλων, φορέων και σωματείων».

-Στους ελεύθερους χώρους

Ο κ. Τζόκας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προστασία των ορεινών όγκων (Ποικίλο Όρος) από καταπατητές και στα έργα που γίνονται ήδη για την αναβάθμιση του «Μπαρουτάδικού» ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για το Αιγάλεω.
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» καθώς η Περιφέρεια Αττικής συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του φορέα διαχείρισης του, καθώς και στην αναβάθμιση και συντήρησή του, (με επιχορήγηση ύψους 700.000 ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών του).

-Στον αθλητισμό

Έγινε αναφορά σε σειρά έργων που έχουν ολοκληρωθεί (αθλητικό κέντρο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ριμινίτικα στην Αγία Βαρβάρα κ.α.) αλλά και σε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στο σύνολο των δήμων.

-Στον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι η Δυτική Αθήνα διαθέτει την δική της διακριτή ταυτότητα, «σμιλεμένη από τις κοινωνικές, ιστορικές και οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων που χιλιάδες χρόνια την κατοικούν, με σημαντικούς χώρους ιστορικής μνήμης, αλλά και χώρους άθλησης και αναψυχής».

Αναφέρθηκε στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις που η Περιφέρεια πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο «ΜΠΛΟΚ 15» τιμώντας τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, σε συνεργασία με τα σχολεία ή τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται για τη συντήρηση τού, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Τέλος, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις εκδηλώσεις Πολιτισμού που έχουν γίνει με τη συμμετοχή πολύ κόσμου άλλα και για τις πρωτοβουλίες ως προς την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου της Ι.Μ Δαφνίου, του Ίχνους της Ιεράς Οδού, του Καμινιού κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ