Βοήθεια από τη Μέρκελ για το Σκοπιανό θα ζητήσει ο Τσίπρας - iefimerida.gr

Βοήθεια από τη Μέρκελ για το Σκοπιανό θα ζητήσει ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πάρει μέρος στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη -άτυπη- συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Και μπορεί η υπόθεση της Novartis να μονοπώλησε τη δημόσια συζήτηση στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ωστόσο, στο Μαξίμου -όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τους κυβερνητικούς- πεσισσεύει ο προβληματισμός και για μια σειρά από «ανοικτά μέτωπα»: Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και οι τουρκικές προκλήσεις, η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την περίφημη καθαρή έξοδο, προκαλούν αγωνία.

Μπαράζ επαφών

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ) όπως πρώτο δημοσίευσε το iefimerida, αλλά και -δεύτερη ξεχωριστή συνάντηση- με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στο…τραπέζι Σκοπιανό- τουρκική προκλητικότητα

Η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις παρασκηνιακές ζυμώσεις με αποκορύφωμα το πρόσφατο τετ α τετ Ζάεφ- Μέρκελ. Κοινή πεποίθηση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια είναι πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», θέμα, που αναμένεται να συζητήσουν και σήμερα οι κκ Τσίπρας και Μέρκελ.

Ενώ με δεδομένο ότι «αγκάθι» παραμένει η δέσμευση των Σκοπίων για αλλαγή συνταγματικής ονομασίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες του iefimerida να πιέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τα λοιπά, άλλο ένα θέμα που «καίει» την Αθήνα είναι η ευρύτερη συμπεριφορά της Άγκυρας, με φόντο τις πρόσφατες προκλήσεις, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ- Ερντογάν. Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια και να αποτρέψει την εδραίωση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την κυβέρνηση να βιάζεται για λύση στο ονοματολογικό, διότι δεν θέλουν να μετατραπεί η ΠΓΔΜ σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας εντός των Βαλκανίων.

Όχι σε προσκόμματα στην 4η αξιολόγηση

Ενόψει, τέλος, της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης η κυβέρνηση... ξορκίζει αναταραχές και προβλήματα. Εξ’ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στην Καγκελάριο το μήνυμα ότι πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με στόχο την έγκαιρη και επιτυχή έξοδο από το Πρόγραμμα και το σχεδιασμό για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ