«Χέρια μικρά»: Οι μυστικοί τόποι της παιδικής ηλικίας [εικόνες] - iefimerida.gr

«Χέρια μικρά»: Οι μυστικοί τόποι της παιδικής ηλικίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ισπανός Andrés Barba γράφει ένα συγκλονιστικό αφήγημα για τα τρομακτικά σκοτάδια της παιδικής ηλικίας, εκείνα που όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας.

Τι συμβαίνει σε ένα επτάχρονο κορίτσι όταν γίνεται μάρτυρας του θανάτου των γονιών του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα; Ποιες είναι η σκέψεις και τα συναισθήματά του; Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει στον σκληρό κόσμο του ορφανοτροφείου; Ποιες είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και ποιες άμυνες θα αναπτύξει για να τα βγάλει πέρα; Πόσο αγνός και αθώος είναι ο κόσμος των παιδιών;

«Ο πατέρας μου πέθανε επιτόπου, η μητέρα μου στο νοσοκομείο». Η φράση αυτή καθορίζει πια τη ζωή της μικρής Μαρίνας – έχει μάθει να τη λέει ασυναίσθητα, όπως λέει το όνομά της και την ηλικία της. Μετά το τραγικό συμβάν, η τραυματισμένη Μαρίνα θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο –μια μεγάλη ουλή στο στήθος θα μείνει για πάντα εκεί για να της θυμίζει εκείνη τη στιγμή «που έσπασε η λογική σαν καρπούζι στο πάτωμα, με ένα και μόνο χτύπημα».

Θα την παρακολουθήσει μια ψυχολόγος που θα της χαρίσει μια κούκλα –η Μαρίνα θα την έχει πάντα μαζί της– και λίγες μέρες αργότερα θα οδηγηθεί σε ένα ορφανοτροφείο. Ο συναισθηματικός της κόσμος μπερδεύεται, τής λείπει η ζεστασιά και η ασφάλεια της οικογένειάς της, τα άλλα κορίτσια είναι ιδιαίτερα σκληρά και η Μαρίνα που νιώθει μόνη και απροστάτευτη θα χρειαστεί να παλέψει για να βρει τη θέση της σε αυτόν τον ολότελα καινούριο κόσμο. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι είναι ξεχωριστή, θα νιώσει πολύ δυνατή και θα σκαρφιστεί ένα παιχνίδι· ένα νυχτερινό παιχνίδι τρόμου που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή των κοριτσιών στο ορφανοτροφείο.

«Χέρια μικρά»: Οι μυστικοί τόποι της παιδικής ηλικίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μια σκοτεινή ιστορία για την παιδική αθωότητα

Το «Χέρια μικρά» είναι ένα βιβλίο που βυθίζει τον αναγνώστη σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και δυσοίωνο, γεμάτο θλίψη, μοναξιά, ανασφάλεια και ανείπωτους φόβους. Η παιδική φαντασία μοιάζει να μην έχει όρια, το φανταστικό μπερδεύεται με το πραγματικό, τα συναισθήματα αν και όχι εντελώς ξεκάθαρα είναι πολύ έντονα, ενώ στο μυαλό των κοριτσιών κυριαρχούν κακές μάγισσες που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την αγάπη τους, τρομακτικοί μάγοι που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν τα πάντα σε πέτρα, δολοφονημένες κάμπιες που απλώς έτυχε να βρίσκονται σε λάθος θέση και ακρωτηριασμένες κούκλες θαμμένες στις απόμερες μεριές του κήπου.

Η σκέψη των παιδιών προχωρά με γοργούς ρυθμούς κάνοντας αναπάντεχους συνειρμούς. Ακόμη και το πιο αθώο παιχνίδι μπορεί να πάρει απρόσμενη τροπή. Ο τρόμος παραμονεύει. Καθώς γυρίζουν οι σελίδες, ο αναγνώστης αισθάνεται εγκλωβισμένος σε αυτόν τον κόσμο τον γεμάτο φόβους κι ενοχές, τον οποίο δεν μπορεί να προβλέψει και συχνά ούτε να ακολουθήσει, καθώς δεν διαθέτει τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν μια τραυματισμένη παιδική ψυχή. Όλα γίνονται ένα κουβάρι και ο μικρός άνθρωπος ένα μεγάλο μυστήριο. Η παιδική αθωότητα, οι επιθυμίες και οι εμμονές, οι ακατανόητες πράξεις, η μοναξιά, η επιθυμία για αποδοχή, η λαχτάρα για ένα άγγιγμα και λίγη αγάπη, η ζήλεια, η αβάσταχτη θλίψη, η βία και η παιδική σκληρότητα, ο φόβος και τα μυστικά -όλες οι αντιφάσεις της παιδικής ηλικίας αποκαλύπτονται μέσα από τις ρεαλιστικές εικόνες των κοριτσιών και τις λυρικές περιγραφές του αφηγητή.

Μεγάλοι συγγραφείς έχουν καταφέρει με μοναδικό όπλο τις λέξεις να ρίξουν λίγο φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Ο Andrés Barba ρίχνει την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του στα παιδιά, θέλοντας να ανιχνεύσει το μυστηριώδες, γεμάτο εφιάλτες και ακατανόητα συναισθήματα μονοπάτι της παιδικής ηλικίας. Ένα μονοπάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν αφήσει για πάντα πίσω τους.

«Χέρια μικρά»: Οι μυστικοί τόποι της παιδικής ηλικίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

INFO

ΧΕΡΙΑ ΜΙΚΡΑ

Συγγραφέας: Andrés Barba

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χερια μικρα Παιδική ηλικία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ