Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας [εικόνες] - iefimerida.gr

Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας [εικόνες]

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι αρχαιολόγοι αναρωτιόνταν εδώ και πολύ καιρό πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να ευθυγραμμίσουν τις γωνίες των πυραμίδων της Γκίζας με τα σημεία του ορίζοντα με τόσο μεγάλη ακρίβεια.

Την απάντηση πιστεύει ότι βρήκε ένας Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος θεωρεί ότι η σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση κατά μήκος των τεσσάρων σημείων της πυξίδας μπορεί να οφείλεται στη χρήση από τους αρχαίους Αιγύπτιους της φθινοπωρινής ισημερίας - όταν ο ισημερινός της Γης διέρχεται από το κέντρο του ηλιακού δίσκου, δηλαδή όταν η γραμμή Ηλίου - Γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας-.

Σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Ancient Egyptian Architecture ο Γκλεν Ντας επιχειρεί να εξηγήσει την εντυπωσιακή ακρίβεια αυτού του επιτεύγματος της αρχαίας μηχανικής, που οικοδομήθηκε πριν από 4.500 χρόνια.

Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας  [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Η Μεγάλη Πυραμίδα, που αποκλίνει μόλις κατά 0.067 μοίρες από την τέλεια ευθυγράμμιση, μπορεί να σχεδιάστηκε με την παρακολούθηση του σημείου μιας σκιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα ανήμερα της φθινοπωρινής ισημερίας.
Για να αποδείξει αυτή τη θεωρία, ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος έκανε το δικό του πείραμα χρησιμοποιώντας έναν γνώμονα και ένα κομμάτι σπάγγου.

Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας  [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Την ημέρα της ισημερίας τοποθέτησε τη ράβδο στο έδαφος, σημείωσε τις άκρες των σκιών και σχημάτιζε μια ομαλή καμπύλη σημείων.
Στη συνέχεια διέκοψε μερικά από τα σημεία στην καμπύλη και κατάφερε να σχεδιάσει μια γραμμή που τρέχει σχεδόν απόλυτα εξ ανατολών προς δυσμάς.

Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας  [εικόνες]  | iefimerida.gr 2
Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας  [εικόνες]  | iefimerida.gr 3


Μολονότι ο Ντας έκανε το πείραμά του στο Κοννέκτικατ, πιστεύει ότι, το ίδιο θα συνέβαινε και σε μια ηλιόλουστη μέρα στην Αίγυπτο.

Ο Ντας υποστηριζει ότι οι Αιγύπτιοι ίσως χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να χτίσουν και τις πυραμίδες του Χέοπα.

Αν και η θεωρία του προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για τη σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση των πυραμίδων της Γκίζας, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Το μυστικό της σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης των πυραμίδων της Γκίζας  [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Ο μηχανικός-ερασιτέχνης αρχαιολόγος Γκλεν Ντας

«Δυστυχώς οι Αιγύπτιοι δεν μας άφησαν παρά ελάχιστες ενδείξεις», αναφέρει στη μελέτη του ο Ντας. «Δεν βρέθηκαν αρχιτεκτονικά ή μηχανικά σχέδια που να προσφέρουν τεχνικές εξηγήσεις για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ευθυγράμμιζαν τους ναούς ή τις πυραμίδες τους».

Ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον Πολικό αστέρα, άλλοι ότι χρησιμοποιούσαν τη σκιά του ήλιου, αλλά δεν αποκλείεται, όπως λέει ο Ντας, να χρησιμοποιούσαν έναν συνδυασμό μεθόδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ