Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπίεση Ερντογάν σε όσους... δεν είναι μαζί του - iefimerida.gr

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπίεση Ερντογάν σε όσους... δεν είναι μαζί του

To πογκρόμ συλλήψεων συνεχίζεται στην Τουρκία (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κόλαφος είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

Στην ετήσια έκθεσή της για την «Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Παγκόσμιο Επίπεδο», η οποία καλύπτει 159 χώρες, η οργάνωση διαπιστώνει δραματική αύξηση των διώξεων κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα κατά το παρελθόν έτος σε σύγκριση με το 2016. Ενώ όπως επισημαίνει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στο σταυρόνημα των τουρκικών Αρχών μπήκαν ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Ως παράδειγμα αναφέρει τη σύλληψη τον Ιούλιο του 2017 δέκα ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ κι ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ, οι οποίοι αν και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε έως και δέκα χρόνια κάθειρξη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη τις απειλές και τον εκφοβισμό που ασκήθηκε σε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δικηγόρους τους , πράγμα που τους εμπόδισε να υποβάλουν μηνύσεις, ενώ επισημαίνει ότι «λόγω της υπέρμετρης πολιτικής πίεσης» δικαστές και εισαγγελείς εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να εξετάσουν καταγγελίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές.

«Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια νέα μορφή καταπίεσης στην Τουρκία, που δεν είναι μόνον στοχευμένη αλλά και ασκείται συστηματικά εναντίον οποιουδήποτε ασκεί κριτική», δήλωσε η Ζανίν Ούλμανζικ, ειδική της οργάνωσης για την Ευρώπη.

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπίεση Ερντογάν σε όσους... δεν είναι μαζί του | iefimerida.gr 0

Όσοι ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν, κάτι που ισχύει και για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Οι επικριτικές φωνές σχεδόν εξαφανίστηκαν τον περασμένο χρόνο από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις εφημερίδες και περιορίστηκαν μόνον στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αναφέρει η έκθεση. Πάνω από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων στον τομέα της Δικαιοσύνης απολύθηκε και πολλοί εξ’ αυτών παραμένουν υπό κράτηση. Συνολικά 107.000 άνθρωποι απολύθηκαν από τον δημόσιο τομέα, ενώ συνεχίζεται το πογκρόμ διώξεων κατά των οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπίεση Ερντογάν σε όσους... δεν είναι μαζί του | iefimerida.gr 1

Η Διεθνής Αμνηστία διαμαρτύρεται για την αύξηση των κρουσμάτων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως επισημαίνοντας ότι 312 ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε 27 χώρες τον περασμένο χρόνο. «Την περασμένη χρονιά, ο κόσμος μας βυθίστηκε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, με τους παγκόσμιους ηγέτες να μας προσφέρουν εφιαλτικά οράματα μιας κοινωνίας τυφλωμένης από το φόβο και το μίσος. Αυτό όπλισε όσους ενθαρρύνουν το ρατσισμό και μισαλλοδοξία, αλλά ενέπνευσε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να αντισταθούν για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπίεση Ερντογάν σε όσους... δεν είναι μαζί του | iefimerida.gr 2

Και άσκησε δριμεία κριτική στις κεφαλές της Αιγύπτου, της Βενεζουέλας και των Φιλιππίνων, αλλά και στους αρχηγούς των τριών υπερδυνάμεων: «Οι φορείς μίσους και φόβου τώρα πρωταγωνιστούν στις διεθνείς σχέσεις και πολύ λίγες κυβερνήσεις υπερασπίζονται πλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτήν την ταραγμένη περίοδο. Αντιθέτως, πολιτικοί ηγέτες όπως ο Ελ Σίσι, ο Ντουτέρτε, ο Μαδούρο, ο Πούτιν, ο Τραμπ και ο Σι υπονομεύουν με ανάλγητο τρόπο τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η οργάνωση θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα κατά της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου αποφάσισε να παρουσιάσει φέτος την έκθεσή της στην Ουάσιγκτον. «Τα πισωγυρίσματα του Τραμπ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες κυβερνήσεις», επεσήμανε ο Σέτι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ