Novartis: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα Κουρουμπλή - iefimerida.gr

Novartis: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα Κουρουμπλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σκηνικό εσκεμμένης ασάφειας, αμφίβολης διαδικαστικής νομιμότητας και προσχεδιασμένης επικοινωνιακής έντασης συνεδριάζει σήμερα η Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Tη συζήτηση άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.


Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, όσο και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία.

Απορρίφθηκε το αίτημα για μια κάλπη

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη, ενώ προηγήθηκε ψηφοφορία δια εγέρσεως.

Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες, ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την Ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Ακόμη, είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, και τόνισε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

ΝΔ: Να στηθεί κάλπη και για τον Κουρουμπλή

Με αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας επί σειράς ζητημάτων ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας εξέφρασαν σειρά αντιρρήσεων επί της διαδικασίας, όσον αφορά την τοποθέτηση των 10 καλπών, τις κατηγορίες που θα αντιμετωπήσουν τα πιθανά πρόσωπα σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί προανακριτικής, ενώ ζήτησαν να στηθεί κάλπη για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο θέμα της Novartis.

«Προσπαθείτε να αμνηστεύσετε τυχόν ευθύνες του κ. Π. Κουρουμπλή και γι’ αυτό δεν προτείνετε 11 κάλπες, αλλά 10», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι' αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Κίνημα Αλλαγής: Τι θα γίνει με τον Κουρουμπλή

Το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως πρώην υπουργού Υγείας, στο θέμα της Novartis, έθεσε και από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και ο βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια.

«Υποστηρίζουμε ότι η πρόταση για Προανακριτική είναι παντελώς ανυπόσταση και άκυρη. Το 1ο αδίκημα περιγράφεται. Το 2ο δεν περιγράφεται, ενώ ο Π. Κουρουμπλής αναφέρεται με τα αρχικά του, όχι ονομαστικά.

Θέλετε να συστήσουμε μια προκαταρκτική; Να το κάνουμε, για όλους, για όλα τα αδικήματα. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με όλους τους μάρτυρες. Ποιοι είναι και γιατί τους προστατεύουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Ποτάμι: Γιατί παραγράφεται το θέμα Κουρουμπλή;

Εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για τις 10 κάλπες τάχθηκε και ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Προανακριτική επιτροπή πρέπει να έχει πλήρεις αρμοδιότητες.

«Αυτή η επιτροπή πρέπει να έχει πλήρης ανακριτικές αρμοδιότητες, να φτάσει το θέμα από την αρχή, χωρίς περιορισμούς και χωρίς χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Γιατί βάζετε αριθμούς στις κάλπες, βάλτε τα ονόματα και από κάτω ένα καταζητείται όπως στην άγρια Δύση.
Μία κάλπη μόνο, να αποφασίσουμε για την προκαταρκτική και η προκαταρκτική να πιάσει το νήμα από μηδενική βάση. Τα πάντα, ποιοι είναι σε λίστες και ποιοι όχι, ασχέτως αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα. Εμείς λένε όλα στο φως. Να δούμε και το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και της σύνδεσης γιατρών. Πώς όμως θα δούμε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων όταν για την περίπτωση Κουρουμπλή η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη αποφαίνεται ότι παραγράφεται;
».

Ενωση Κεντρώων: Εωλες και αόριστες οι κατηγορίες

Από την Ενωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις κατηγορίες «έωλες και αόριστες» αλλά διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό κουκουλοφόροι για τους προστατευόμενους μάρτυρες .

«Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κουκουλοφόρους τους μάρτυρες που είναι κατά την κρίση της δικαιοσύνης αξιόπιστοι. Όταν έρθει η ώρα θα έρθουν στη βουλή και θα αποκαλυφθούν».

ΚΚΕ: Οι μάρτυρες θα έρθουν στη Βουλή και οι κουκούλες να βγουν

Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και ανάφερε ότι οι μάρτυρες θα έρθουν στη βουλή και οι κουκούλες θα βγουν.

«Πέρα από τα παιχνίδια που παίζονται και από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα εμείς λέμε ότι θα πάει κανονικά η διαδικασία ανεξάρτητα εάν έχουν παραγραφεί η όχι τα αδικήματα Εάν έχουν σκοπό κάποιοι να μη φέρουν μάρτυρες εδώ να ξέρουν ότι οι κουκούλες θα βγουν και τα κόλπα να τα αφήσετε. Αν υπάρχει στόχος για να κλείσει γρήγορα η επιτροπή εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε τέτοιο θέατρο. Ο λαός πρέπει να μάθει τα πάντα γύρω από το θέμα της υγείας. Η υγεία και το φάρμακο είναι στο τζόγο της αγοράς αυτό το στηρίζεται όλοι σας στηρίζοντας το σύστημα».

ΑΝΕΛ: Ορθώς έχουμε 10 κάλπες

Από την πλευρά του ο κ. Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ υποστήριξε την κυβερνητική πρόταση για 10 κάλπες. «Επειδή ο καθένας είναι διαφορετική περίπτωση & διαφορετικές οι χρονικές περίοδοι, ορθώς έχουμε 10 κάλπες», είπε χαρακτηριστικά.

Χρυσή Αυγή: Να είναι 11 οι κάλπες, να μην καλύπτεται κανείς

«Να στηθούν κανονικά οι κάλπες. Να είναι 11 οι κάλπες. Να μην καλύπτεται κανείς», ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Και πρόσθεσε: «Να μην προσπαθήσει κανείς να δυναμιτίσει τη συζήτηση και να γίνει η Βουλή ένα μπάχαλο. Να λάμψει η αλήθεια».

Το σόου με τις 10 κάλπες

Οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν βάσει της δικογραφίας που έχει αποσταλεί στη Βουλή, μετά την πρόσκρουση της εισαγγελικής έρευνας σε πολιτικά πρόσωπα, θεωρούν ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τα αναφερόμενα 10 πολιτικά πρόσωπα, ή όχι. Αυτό, και τίποτε περισσότερο.

Δεν θα εξετάσουν καν (δεν τους επιτρέπεται) το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών, αλλά ούτε αν τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται έχουν παραγραφεί ή όχι. Αυτό θα το κρίνει η προανακριτική επιτροπή, αν και εφόσον από τη σημερινή ψηφοφορία αποφασισθεί η σύστασή της.

Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης (μέσω του προέδρου της Βουλής και της -ελεγχόμενης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- Διάσκεψης των Προέδρων) να στηθούν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, είναι παράνομη, εξωθεσμική και αποτελεί, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, νομικούς και πολιτικούς κύκλους, a priori υπονόμευση και καταδολίευση της ανεξαρτησίας και του ρόλου της Βουλής. Είναι, απλώς, ένα επικοινωνιακό κόλπο δημιουργίας εντυπώσεων και «ενόχων» για την κοινή γνώμη.

Παρακολουθήστε live

Τι θα αποφασίσει η ολομέλεια της βουλής

Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να διακριβώσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδο.

Εν συντομία, η πρόταση συνίσταται στο να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν. Ειδικά ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δέον να επισημανθεί ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που εκφεύγει των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη μελών της κυβέρνησης).

Περαιτέρω, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει ότι το αδίκημα της απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκε, έχει παραγραφεί.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας. Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν το 2014. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ