Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου - iefimerida.gr

Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου

Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 την τελευταία ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του philenews, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Αναστασιάδη

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή, θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex. Αυτό , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία, οριστικοποιήθηκε στην αποψινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους για την παράνομη ενέργεια της 'Αγκυρας.

Η Κύπρος εξέδωσε antinavtex

Το Κέντρο ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Νavtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενέργεια, προσθέτει, που «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία».

Στην αποψινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και 'Αμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής του , ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο γενικός Εισαγγελέας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.

Στην σύσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».

Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα δεχθεί το μεσημέρι την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Στην αποψινή σύσκεψη λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν στον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια , αφού , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή , το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Ετοιμο να αποχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την ΑΟΖ Κύπρου | iefimerida.gr 0

Τηλεφωνικός «πυρετός»: Τσίπρας-Αναστασιάδης και Τσίπρας-Μέρκελ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε συν τοις άλλοις και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Sigma για το θέμα της νέας Navtex, που διαρκεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Η αντιδραση του ψευδοκράτους

Στον απόηχο της ανανέωσης, της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το "υπουργικό συμβούλιο" της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ») ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη "συμφωνία" με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Η «συμφωνία» είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της «ΤΔΒΚ» .

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, η οποία ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για παροχή 64 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας "Egypt Today". Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στις Αιγυπτιακές ακτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα, Μεντχάτ Γιούσεφ, ότι το Κάϊρο έχει μέχρι στιγμή υπερτερήσει της 'Αγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει την συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία Αιγύπτου - Κύπρου είναι «η πιο ισχυρή του είδους της στην Μεσόγειο, γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ είναι επίσης θετική για την Ε.Ε. η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, «η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για την διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δια μέσω των τερματικών υγροποίησης της».

Ο τρόπος της παροχής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γράφει το δημοσίευμα, είναι ακόμη υπό μελέτη και γι' αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η μεταφορά του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γεωτρύπανο ΕΝΙ ΑΟΖ Κύπρου Τουρκία NAVTEX
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ