CNBC: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης -Δύσκολη απόφαση, με επιπτώσεις - iefimerida.gr

CNBC: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης -Δύσκολη απόφαση, με επιπτώσεις

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θέλει «δίχτυ ασφαλείας», για μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η λογική όμως υπαγορεύει το αντίθετο, τονίζουν οι αναλυτές.

Ελλάδα και Ευρώπη θέλουν να δουν την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Μαζί με αυτό όμως έρχεται και μια δύσκολη απόφαση για το πώς πρέπει να γίνει, σημειώνει το CNBC.

Κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ένα «μαξιλάρι» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η έξοδος στις αγορές. Ομως, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά κάθε έκκληση για να ζητήσει ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη, δίχως διεθνή βοήθεια, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Οσο οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ», εξήγησε στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale.

«Για αυτό τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Επιπλέον, αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει μία περιορισμένη επιστροφή στις αγορές», συμπλήρωσε.

Ουσιαστικά, κανένας θεσμός δεν μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνει το δημοσίευμα. «Ομως, αν υπάρξει αναταραχή στις οικονομικές αγορές και οι αποδόσεις ανέβουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, μία προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού».

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι ήδη έχει κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για απροσδόκητα γεγονότα, συνεχίζει το CNBC, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες δημιουργίας «μαξιλαριού» περίπου 19 δισ. ευρώ, για τις αποπληρωμές του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος.

Αλλωστε, κάτι τέτοιο δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στους Financial Times. «Δεν μπορείς να έχεις ένα ''μαξιλάρι'' και μια προληπτική γραμμή στήριξης. Πόσα χρήματα θα βάλεις στην άκρη;», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ