Kρίσιμο το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης - iefimerida.gr

Kρίσιμο το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες αναμένεται να στείλει αύριο, κατά τη διάρκεια της πρώτης μετά το Πάσχα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Σε μία συγκυρία, οπότε τα χρονοδιαγράμματα για την παρουσίαση εξειδικευμένου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εμφανίζονται ασφυκτικά και το κλίμα για την κυβέρνηση ιδιαιτέρως δυσάρεστο, ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να βάλει τέλος σε δημόσιες διαφωνίες για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε λόγος, αφού "δεν γίνεται να μη βγει το Πρόγραμμα", όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, καταδεικνύοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική για την χώρα.

Με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι εργάζεται, σε μία περίοδο που οι τριβές στο παρασκήνιο της διαμόρφωσης του Μεσοπρόθεσμου είναι περισσότερο από εμφανείς. Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκει να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας των υπουργών μεταξύ τους ιδιαιτέρως στα μεγάλα θέματα και για αυτό τον λόγο, δρομολόγησε και την συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το μεσημέρι. Αυτή, μπορεί να μην κατέληξε μεν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι βοήθησε στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, καθώς και στην εκτόνωση(;) της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε χθες με τις δηλώσεις της κ.Μπιρμπίλη για τα αυθαίρετα.

Στο εξής πάντως, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση, καθώς εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εξειδίκευση, την ψήφιση και τελικά την υλοποίηση του 'οδικού χάρτη' για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις. Σε περίπτωση καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, οι εκλογές θεωρούνται μονόδρομος, ενώ ακόμα και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είτε αμέσως μετά την ψήφισή του και την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες και την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, είτε τον Σεπτέμβριο με αφετηρία τη ΔΕΘ και μανδύα την 'επανεκκίνηση' της κυβέρνησης.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο πραγματοποιείται ακριβώς τη στιγμή που στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής θα συζητείται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, παρουσία του βασικού 'υπόπτου' Άκη Τσοχατζόπουλου. Όσο για τη θεματολογία της συνεδρίασης, είναι μάλλον δευτερευούσης σημασίας -τηρουμένων των αναλογιών της επικείμενης παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου- και έχει να κάνει με την προεπιλογή συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και τα σχέδια νόμου για τους Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων, τον πτωχευτικό κώδικα, τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, τη βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δίκης, τα περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών και τον θαλάσσιο και αλιευτικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ