Μαρία Φαραντούρη στο iefimerida: Τα μπράβο και οι επικρίσεις για τον Μίκη πάνε κι έρχονται - iefimerida.gr

Μαρία Φαραντούρη στο iefimerida: Τα μπράβο και οι επικρίσεις για τον Μίκη πάνε κι έρχονται

Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μαρία Φαραντούρη έχει σφραγίσει με την απαράμιλλη φωνή της τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Η καλλιτεχνική της διαδρομή ήταν ανέκαθεν άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ετοιμάζει ακόμα μία σημαντική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Μία βραδιά που συνδυάζει τον επικό χαρακτήρα του Έλληνα συνθέτη με την ποίηση των Λόρκα, Ελύτη, Σεφέρη και Σικελιανού.

Η Μαρία Φαραντούρη μοιράζεται τις σκέψεις της με το iefimerida λίγο πριν την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής. «Κάθε φόρα υπάρχει ένα άγχος πριν βγω στη σκηνή αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας. Aπό την άλλη μεριά, πρέπει να πω ότι το άγχος αυτό είναι και δημιουργικό, γιατί σε αναγκάζει να κοιτάξεις βαθύτερα και τις λεπτομέρειες για να είσαι εντάξει απέναντι στη τέχνη σου αλλά και στο κοινό».

Μαρία Φαραντούρη στο iefimerida: Τα μπράβο και οι επικρίσεις για τον Μίκη πάνε κι έρχονται | iefimerida.gr 0

φωτογραφία: Μέγαρο Μουσικής, Γιάννης Φαλκώνης

Η Μαρία Φαραντούρη θυμάται, «Είχα τη τύχη να πρωτοτραγουδήσω το ‘Πνευματικό Εμβατήριο’ στο Λονδίνο, το 1970 στο θέατρο Albert Hall μαζί με τον Αντώνη Καλογιάννη και την London Symphony Orchestra με τη διεύθυνση του Μίκη. Τα τραγούδια του Λόρκα τα παρουσίασα στο Λονδίνο το 1972 με τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα John Williams. Εδώ στη συναυλία του Μεγάρου θα παιχτούν στη συμφωνική τους μορφή. Στα 4 τραγούδια από το ‘Μυθιστόρημα’ του Γιώργου Σεφέρη ανήκει και το πασίγνωστο ‘Λίγο ακόμα να σηκωθούμε ψηλότερα’. Είναι τραγούδια που συναντιούνται συνέχεια με το μέλλον τους».

Ο Μίκης από τότε που τον θυμάμαι ήταν πάντα ο άνθρωπος των ρήξεων, μπροστάρης

Η φωνή της, θέλοντας και μη, ακούγεται στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μέσα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. «Δεν με άκουσα στο Σύνταγμα. Όπως και να έχει όμως, σε πολλά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις ακούγονται τα τραγούδια του Μίκη με τη φωνή μου γιατί είναι συνδεδεμένα συναισθηματικά με τους αγώνες για τη Δημοκρατία και έχουν ταυτιστεί με το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να μπαίνει κανείς σε διακρίσεις τι, πως και γιατί».

Ο Μίκης Θεοδωράκης πρωτοστάτησε στο Σύνταγμα. Ζητήσαμε από τη Μαρία Φαραντούρη να μας πει τη γνώμη της για το θέμα. «Ο Μίκης από τότε που τον θυμάμαι ήταν πάντα ο άνθρωπος των ρήξεων, μπροστάρης σε αυτό που πίστευε, δεν δίσταζε να λέει την άποψη του, όποιος συμφωνεί λέει μπράβο, όποιος διαφωνεί τον κατακρίνει. Τα έχω ζήσει πολλές φορές, τα μπράβο και οι κατακρίσεις πάνε κι έρχονται. Όπως κι εγώ προσωπικά σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ. Όμως το μεγαλείο του Μίκη είναι το ίδιο του το έργο, που είναι και μεγαλείο της Ελλάδας, και αυτό έχει αναγνωριστεί παγκόσμια».

Μαρία Φαραντούρη στο iefimerida: Τα μπράβο και οι επικρίσεις για τον Μίκη πάνε κι έρχονται | iefimerida.gr 1

Μία από τις «κατακτήσεις» της είναι το Τουρκικό κοινό. Ταξιδεύει συχνά στη γείτονα και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές συνεργασίες, ωστόσο για το θέμα των Ιμίων συνιστά «εθνική ενότητα». «Στην Τουρκία έχω πάει πολλές φορές κι έχω συνεργαστεί με τους προοδευτικούς ανθρώπους όπως ο Zulfu Livaneli. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πράγματα. Στα επεισόδια που παρακολουθήσαμε στα Ίμια χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία και εθνική ενότητα. Δεν παίζουν με τη φωτιά».

Με ανησυχεί ιδιαίτερα η κρίση

«Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασχολούμαι με τη προετοιμασία των συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι αυτό που απασχολεί όλους μας. Τα οικονομικά προβλήματα που προέρχονται από τη κρίση και που επηρεάζουν όλη την ελληνική κοινωνία και οδηγούν σε μια παρακμή, δηλαδή σε κρίση ιδεών και αξιών με απρόβλεπτο μέλλον. Σκέφτομαι κυρίως τη νεολαία και τη δύσκολη προοπτική της για μια καλύτερη ζωή. Βλέπω κι εγώ πόσοι φεύγουν στο εξωτερικό κι αυτοί που μένουν αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, απλώς για να επιβιώνουν. Ελπίζω βέβαια τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Τα επόμενα σχέδιά της, πλούσια. «Πριν από λίγες ήμερες πραγματοποιήσαμε πολύ επιτυχημένες συναυλίες μαζί με την Έλλη Πασπαλά και τους μουσικούς Τάκη Φαραζή και David Lynch. To καλοκαίρι θα συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Στις 4 Απριλίου Μεγάλη Τετάρτη θα τραγουδήσω στο ίδρυμα Νιάρχου τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.
Τον Απρίλιο στις 15 και 16 θα είμαι στο Άμστερνταμ και στην Αμβέρσα, στις 3 Μαΐου στο Βερολίνο και στις 12 Μαΐου στο περίφημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του Μίκη, την παραγωγή την κάνει το ίδιο το θέατρο και αυτό έχει μεγάλη σημασία, θα ακουστούν τα καλύτερα τραγούδια του από όλο το φάσμα του έργου του, επίσης και κάποια αποσπάσματα από το κλασσικό του έργο.
Την ίδια εποχή θα κυκλοφορήσει από την ECM, την Γερμανική εταιρεία, το έργο ‘Πέρα από τα σύνορα’ σε μουσική του Τζιχάν Τούρκογλου και στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, που παίχτηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2017 .

Πως να κλεισουμε την κουβέντα μας; «Με στίχους του Σεφέρη από τα ‘Επιφάνεια’, ‘Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας.......'».

Μίκης Θεοδωράκης με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ/20:30


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης


Μίκης Θεοδωράκης:
- Romancero Gitano (Λόρκα, σε απόδοση Οδ. Ελύτη)
- Μυθιστόρημα (Γ. Σεφέρη)
- Πνευματικό Εμβατήριο (Α. Σικελιανού)

Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Τάσος Αποστόλου
Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ
Διεύθυνση χορωδίας: Κωστής Κωνσταντάρας
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ