Ο Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα για να μαζέψει τα σπασμένα της πολιτικής Τραμπ - iefimerida.gr

Ο Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα για να μαζέψει τα σπασμένα της πολιτικής Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ξεκίνησε την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα.


Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι επιθυμεί «να συνεργαστεί περισσότερο με την Τουρκία στη Συρία», αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την τουρκική επίθεση στην πόλη Αφρίν, στην κουρδική περιοχή της Συρίας. Αυτή η «υπερβολική στρατιωτική παρουσία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στη μάχη μας κατά των τζιχαντιστών», όπως επεσήμανε.


Από την πλευρά της η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους γιατί υποπτεύεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια θεωρεί τρομοκράτες.


Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο ανάμεσα στις δύο χώρες, ΗΠΑ και Τουρκία, από το σημερινό. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση, στις 12 Φεβρουαρίου, ότι ο προϋπολογισμός της αμερικανικής άμυνας προορίζει 300 εκατομμύρια δολάρια για τις Δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας. Για την Τουρκία αυτό ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση στο ΡΚΚ των Κούρδων.


Λίγο πριν την επίσκεψη Τίλερσον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε, χωρίς περιστροφές: η Τουρκία «έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ουάσινγκτον».
Κατά την επίσκεψη Τίλερσον θα τεθεί και το δύσκολο θέμα της πόλης Μανμπίζ, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να «καθαρίσουν» από τις κουρδικές δυνάμεις που την ελέγχουν και οι οποίες διακινούνται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία ζήτησε ήδη από την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τους στρατιώτες της από την ζώνη και αυτό προκάλεσε ανταλλαγή επιθετικών ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές.


Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν το επανέλαβε με τον τρόπο του: «Οσοι μας απειλούν ποτέ δεν δέχτηκαν μια οθωμανική σφαλιάρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρεξ τιλερσον Άγκυρα σπασμένα Κούρδοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ