Αμήχανος παρατηρητής η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα -Η στάση των ΗΠΑ και ΕΕ

Στο μάτι ενός γεωπολιτικού κυκλώνα βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα, στον απόηχο της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, και η κυβέρνηση διαμορφώνει τη στρατηγική της εντός και εκτός συνόρων.

Σε ό,τι αφορά στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται σήμερα εσπευσμένα (στις 10 το πρωί) στο θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού, όπου και αναμένεται να επιχειρήσει «τονωτικές ενέσεις» στους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι είναι αυτοί που με την ετοιμότητά τους υπερασπίζονται την εθνική μας κυριαρχία. Παράλληλα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το μήνυμά του προς την Άγκυρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τις προκλήσεις.

Εντωμεταξύ, το κλίμα πόλωσης με την Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της Novartis αλλά και το πεδίο αντιπαράθεσης με το Μακεδονικό δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση τους χαμηλούς τόνους και τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ούτε για το ζήτημα αντιμετώπισης της Τουρκίας.

Πως «διαβάζουν» την επιθετικότητα

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποφεύγουν τις αυστηρές κρίσεις, πλην όμως παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούν το πλαίσιο στρατηγικής της Άγκυρας. Η ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι ΗΠΑ με την πολιτική τους εμμέσως πλην σαφώς ενισχύουν τις βλέψεις των Κούρδων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Αυτό, δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα και εκνευρισμό στους γείτονες με αποτέλεσμα να δείχνουν τα δόντια τους και να προειδοποιούν για ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκλητική στάση τους στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ που επίσης η Αθήνα παρακολουθεί στενά.

Η όλη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται καθιστά την ελληνική πλευρά μάλλον σε θέση αμήχανου παρατηρητή. Και παρότι ανοίγεται ένα πεδίο για τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται διεθνώς ότι είναι η Ελλάδα είναι εγγυητής της σταθερότητας, η εικόνα αυτή είναι δύσκολο να εμπεδωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις και η ΕΕ παρότι προέβη σε σαφή παρέμβαση και τόνισε ότι αντίστοιχες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας επηρεάζουν την ενταξιακή προοπτική της, δεν φαίνεται να έχει στην πράξη πολλές δυνατότητες παρέμβασης.

Σε «ανοικτή γραμμή» Αθήνα-Βερολίνο

Τέλος, κατά πληροφορίες του iefimerida είναι ανοικτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας-Βερολίνου. Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από το τετ α τετ που θα έχουν σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν για την ανάδειξη του θέματος και στα επόμενα Συμβούλια Κορυφής, οπότε και η Αθήνα θα προωθήσει τις θέσεις της αλλά και στις υπόλοιπες διεθνείς επαφές της επόμενης περιόδου.

Με χαρακτηριστικότερη όλων, την τριμερή που θα λάβει χώρα Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΕ (με τους κκ Τουσκ-Γιούνκερ) με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ