Οι πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης - iefimerida.gr

Οι πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης

Οι πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν χιλιάδες νήματα από μετάξι αράχνης για να δημιουργήσουν τις πρώτες χορδές βιολιού, οι οποίες μάλιστα έχουν μία πιο απαλή και βαθιά χροιά ήχου σε σχέση με τις παραδοσιακές χορδές από έντερα ζώων ή άλλο μεταλλικό υλικό.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σιγκεϊγιόσι Οσάκι του Ιατρικού Πανεπιστημίου Νάρα, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής Physical Review Letters, αναφέρουν ότι η ιδιαιτερότητα του ήχου που βγάζουν οι πρωτότυπες αυτές χορδές, πιθανώς να οφείλεται στον τρόπο που τα νήματά τους είναι πλεγμένα μεταξύ τους, καθώς δεν δημιουργείται καθόλου κενός χώρος ανάμεσά τους.

Ο Οσάκι χρησιμοποίησε 300 θηλυκές αράχνες του είδους Nephila maculata, οι οποίες φημίζονται για τους πολύπλοκους ιστούς που δημιουργούν. Παράλληλα, χρησιμοποίησε 3.000 έως 5.000 ξεχωριστά αραχνο-νήματα προκειμένου να φτιαχτεί μια πλεξούδα. Στη συνέχεια, ένωσε τρεις πλεξούδες για να κατασκευάσει μια χορδή.

Κατόπιν, έκανε μετρήσεις για τη δυνατότητα να τεντωθεί η κάθε χορδή. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ναι μεν οι αραχνο-χορδές αντέχουν λιγότερο τέντωμα και σπάνε πιο εύκολα σε σχέση με τις παραδοσιακές από έντερα ζώων (που όμως χρησιμοποιούνται πιο σπάνια στα σημερινά μουσικά έγχορδα όργανα), αλλά είναι πιο ανθεκτικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χορδές που είναι φτιαγμένες από νάϊλον και διαθέτουν περίβλημα από αλουμίνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ