«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

Γεννηματά: Διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής

Φωτογραφία: intimenews.gr
Φωτογραφία: intimenews.gr

Σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδαςγια την ψηφιακή εποχή στις τράπεζες, παραβρέθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Ως προοδευτική δύναμη διεκδικούμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, για την πρόσβαση όλων στη γνώση και σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την στρατηγική υιοθέτηση ανοιχτών τεχνολογιών, αλλά με την αποφυγή μετατροπής του ανθρώπου σε «εξαρτημένο τεχνολογικό εργαλείο», σημείωσε κατά την ομιλία της η κυρία Γεννηματά.

Όπως είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «θέλουμε η ψηφιακή εποχή να μην οδηγήσει σε διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά να αξιοποιηθεί για περισσότερη ανάπτυξη, καλύτερη και περισσότερη απασχόληση, βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι «χρειαζόμαστε επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στην μεταποίηση και στις τεχνολογίες. Και αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους υψηλών προσόντων και εμπειρίας. Και φυσικά υψηλότερων αμοιβών - ζήτημα που θα αποτελέσει τη λύση για να σταματήσει το brain drain που υπονομεύει το μέλλον της χώρας» ανέφερε, ενώ κατέστησε σαφές ότι το νέο μοντέλο παραγωγής απαιτεί βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. «Δεν πρέπει να τις θεωρήσουμε ως πρόβλημα, ως εξαναγκασμό» τόνισε η κ. Γεννηματά, «αλλά ως δικές μας προτεραιότητες και επιλογές».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως το κόμμα της επιδιώκει και εγγυάται:

1. Μια μεγάλη αλλαγή στο σύστημα Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του. Που θα δώσει δυνατότητα στην νέα γενιά να κατακτήσει την «νέα γνώση.

2. Ριζική αλλαγή του συστήματος της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ευνοήσουμε την δημιουργία νέων επαγγελμάτων, νέων δεξιοτήτων των εργαζόμενων. Με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης όλων των εργαζόμενων στο σύστημα.

3. Βάρος στην εργασιακή εμπειρία και την μαθητεία, ήδη από τα χρόνια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τον επιχειρηματικό κόσμο.

4. Μια νέα συμφωνία για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες. Η πολιτεία και οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συνδιαμορφώσουν μέσα από το διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση, αυτό το νέο πλαίσιο που εγγυάται το «αύριο», αλλά διασφαλίζει και τον εργαζόμενο.

5. Νέους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων και πλήρη διαφάνεια στην τυχόν επεξεργασία τους.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στο σύγχρονο ρόλο των συνδικάτων επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξουν με τις δικές τους διαδικασίες , με νέες δομές, με άλλου τύπου οργάνωση, με ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων (για διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού), με «άνοιγμα» στους εργαζόμενους στις νέου τύπου επιχειρήσεις.

«Για το Κίνημα Αλλαγής, η επιλογή είναι μια και μοναδική: Προοδευτική διακυβέρνηση, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με παραγωγή νέου πλούτου, δίκαιη διανομή, αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου. Και σε αυτούς τους στόχους ζητούμε την συνεργασία και την συμβολή σας» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Πηγή Φωτό: intimenews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.