Να μειωθεί στο 50% ο αριθμός των εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις - iefimerida.gr

Να μειωθεί στο 50% ο αριθμός των εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις

Να μειωθεί στο 50% ο αριθμός των εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναβρασμός και πάλι στην Παιδεία, μετά από την πρόταση των πρυτάνεων για να μειωθούν στους μισούς οι εισακτέοι φοιτητές, αφού οι μεγάλες μειώσεις των κονδυλίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν τους επιτρέπει να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Υποστηρίζουν μάλιστα πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» οι πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ και την ίδια ώρα αναφέρουν πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά από το υπουργείο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές, σε αντίθεση με την περσινή που είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές. Και στο Αριστοτέλειο πάντως οι πρυτάνεις ζητούν η μείωση των εισακτέων να φτάσει το 50% και οι νέοι φοιτητές να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000. Έτσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ.

Ωστόσο, εάν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις των πρυτάνεων από το υπουργείο Παιδείας θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στους υποψήφιους φοιτητές, αφού όχι απλώς θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα «υποχρεωθούν» πολλοί αριστούχοι να εισαχθούν στην δεύτερη ή στην τρίτη επιλογή τους, αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα και και στα κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία αναμένεται μνα επιλέξουν πολλοί νέοι, οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ