Σπάνιο βίντεο: Η στιγμή που Ρωσία και Εσθονία ανταλλάσσουν κατασκόπους, στα σύνορα - iefimerida.gr

Σπάνιο βίντεο: Η στιγμή που Ρωσία και Εσθονία ανταλλάσσουν κατασκόπους, στα σύνορα

Ο Εσθονός Ράιβο Σούζι κι ο Ρώσος Άντερν Ζιντσένκο διασταυρώνονται σε γέφυρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκηνές βγαλμένες από κατασκοπευτικό θρίλερ του Ψυχρού Πολέμου εκτυλίχθηκαν στα σύνορα Ρωσίας -Εσθονίας, όταν οι δύο χώρες προχώρησαν σε ανταλλαγή κατασκόπων.

Στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα σε γέφυρα μεθοριακού περάσματος στη νοτιοανατολική Εσθονία διακρίνεται ο Εσθονός Ράιβο Σούζι κι ο Ρώσος Άντερν Ζιντσένκο να διασταυρώνονται καθώς κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί για κατασκοπία και μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τους απενεμήθη χάρη.

Οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Εσθονίας υποστήριξαν ότι ο Σούζι, που είχε καταδικαστεί πέρυσι σε 12ετή κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ήταν «επιχειρηματίας». Ο Εσθονός που είναι συνιδιοκτήτης δύο εταιρειών που αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση και πώληση αεροσκαφών ετοιμαζόταν να ταξιδέψει σε χώρα της Κεντρικής Ασίας τον Φεβρουάριο του 2016, όταν συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας για «πράξεις κατασκοπίας» από το 2004 έως το 2007.

Ο Ζιντσένκο, από την άλλη, είχε καταδικαστεί πέρυσι στο Ταλίν σε πενταετή κάθειρξη για διενέργεια κατασκοπίας για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι δύο χώρες ανταλλάσσουν κατασκόπους. Προ τριετίας η Ρωσία απελευθέρωσε τον Εσθονό αξιωματικό Έστον Κοχβέρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπία και έκανε 13 μήνες σε διάφορες ρωσικές φυλακές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πρώην αξιωματούχου των εσθονικών υπηρεσιών ασφαλείας, Αλεξέι Ντρέσεν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξης για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ