Θεογέφυρο: Το πριν και το μετά -Από τοπίο ονειροχώρας σε μπάζα, πέτρες, χώμα [βίντεο] - iefimerida.gr

Θεογέφυρο: Το πριν και το μετά -Από τοπίο ονειροχώρας σε μπάζα, πέτρες, χώμα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει από χθες η είδηση ότι κατέρρευσε το Θεογέφυρο. Το τοξοτό γεφύρι στη Ζίτσα, το οποίο «σκάλισε» ο Καλαμάς.

Ενα μοναδικό έργο της φύσης από χθες πέρασε την ιστορία.

Τα άγρια νερά του Καλαμά είχαν σκαλίσει με τα χρόνια ένα ονειρικό γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, το οποίο μέχρι χθες αποτελούσε μοναδικό δημιούργημα της φύσης.

Χαράδρες, καταρράκτες και βράχοι συμπληρώνουν την εικόνα του άγριου τοπίου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.

Να σημειωθεί ότι το Θεογέφυρο είχε χαρακτηριστεί από το 1991 αρχαιολογικός χώρος το, το οποίο αποτελούσε μνημείο της φύσης και πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο.

Από χθες όμως, στη θέση του γεφυριού που θύμισε ονειροχώρα υπάρχουν μπάζα, πέτρες, χώμα...

Ο Καλαμάς που το σκάλισε, ο Καλαμάς το γκρέμισε. Τα ορμητικά νερά του ποταμού, ο οποίος είχε φουσκώσει μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, παρέσυραν το όμορφο γεφύρι.

Ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Κατσούλης, μιλώντας στο epirusgate,ανέφερε πως η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και πως κινδυνεύει άμεσα και η παρακείμενη εκκλησία...

Δήμος Ζίτσας: Δεν άντεξε στη μανία της φύσης

«Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.
Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα».

Μετά την κατάρρευση του, λόγω μεγάλης καθίζησης στην κοίτη του ποταμού Θύαμι (Καλαμά), ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση των αρμοδίων προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε

«Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για το μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο που θα ακολουθούσε εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών στην περιοχή», δήλωσε στην κάμερα του epirus-tv-news ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος,σημειώνοντας πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι αρμόδιοι ακόμη κι αν παρέμβαιναν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του μοναδικού αξιοθέατου της φύσης .

Οπως εξήγησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας , δημιουργήθηκε μια κάθετη τομή ως προς την κατάπτωση των χωμάτων και προκλήθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο πλάι σε γέφυρα τύπου μπέλει ,στην οποία για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Χτες μάλιστα μηχανικοί και γεωλόγοι έκαναν συμβούλιο, ενώ σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η τελική απόφαση των επιστημόνων για το αν η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Το πριν και το μετά και σε φωτογραφίες:

Πριν

Φωτογραφία: wikimedia.org

Φωτογραφία: zitsa.gov.grΦωτογραφία: zitsa.gov.gr​Φωτογραφία: zitsa.gov.gr​

Μετά:

Φωτογραφίες: Intimenews/ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα».

Φωτογραφίες-Πηγή: epirus-tv-news.gr

Φωτογραφίες: epirusgate.blogspot.gr

Θεογέφυρο: Το πριν και το μετά -Από τοπίο ονειροχώρας σε μπάζα, πέτρες, χώμα [βίντεο] | iefimerida.gr 21

Φωτογραφία:epirus-tv-news.gr/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεογεφυρο γεφύρι Άρτα Ζίτσα Καλαμάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ