«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΟΙ»

Τετ α τετ Κατρούγκαλου με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Τετ α τετ Κατρούγκαλου με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σημαντική σύμπτωση απόψεων με τη Γαλλία, σε όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές τής διμερούς συνεργασίας, διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αυτό, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί σύμμαχοι, έχουν μία ουσιαστική και βαθιά σχέση διαχρονικά» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σήμερα, που η Ελλάδα επιστρέφει σε μία κανονικότητα, «πρέπει να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την κάνουμε πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική, πιο κοντά στους πολίτες της» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Αποτυπώνοντας απτά το διμερές κλίμα, τόνισε πως δεν ήταν τυχαίο που ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Ελλάδα να κάνει την πρώτη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και να εκθέσει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

Κατρούγκαλος: Να προωθηθούν οι σημαντικές προτάσεις» του Γάλλου Προέδρου

Εστιάζοντας περαιτέρω στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα συμμερίζεται την ανάγκη «να προωθηθούν οι σημαντικές προτάσεις» του Γάλλου Προέδρου και επισήμανε ότι «τις συμπληρώνουμε με δικές μας γιατί θέλουμε να υπάρξει μία ισορροπία στην Ευρώπη μεταξύ της οικονομικής και της κοινωνικής της διάστασης».
Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην πρόταση Μακρόν να υπάρχει ένας υπουργός Οικονομικών της ΕΕ, η Ελλάδα προτείνει να υπάρχει και ένας υπουργός Κοινωνικής Προστασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός προέταξε ότι η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ πρέπει να φτάσει με έναν μηχανισμό μεγάλης διαβούλευσης κοντά στους πολίτες της.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και συμφώνησαν ότι στους επόμενους μήνες σε όλα τα θέματα για το μέλλον της Ευρώπης, από τον μετασχηματισμό της ΟΝΕ ώστε να γίνει η οικονομική διακυβέρνηση πιο δημοκρατική, μέχρι τα θέματα του προϋπολογισμού, οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για τη σύγκλιση της ΕΕ, καταπολεμώντας τις μεγάλες ανισοτήτες στο εσωτερικό των χωρών αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών.

Παράλληλα, συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού νέες πολιτικές, αναφέροντας ενδεικτικά τη συνεργασία τους στην ψηφιακή οικονομία.
 
Γαλλίδα υπουργός: Σημαντικό έτος τόσο για την Ελλάδα, όσο για την ΕΕ

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε πως ήρθε στην Αθήνα έξι μήνες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, διαμηνύοντας πως είναι ένα σημαντικό έτος τόσο για την Ελλάδα, όσο για την ΕΕ.
 
Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα, παρατήρησε πως θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη χώρας αυτό το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στη χώρα.
 
Σε ό,τι αφορά τη σημασία της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ, η κ. Λουαζό επικεντρώθηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού και επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις Γαλλίας και Ελλάδας είναι παρόμοιες στα περισσότερα θέματα που συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, είπε πως οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Καταληκτικά, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έστειλε το μήνυμα πως η φωνή της Ελλάδας ακούγεται δυνατά εντός της ΕΕ.
 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.