Spiegel: Η Ελλάδα θωρακίζεται για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές - iefimerida.gr

Spiegel: Η Ελλάδα θωρακίζεται για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές κάνει όλο και πιο πιθανό το τέλος του προγράμματος διάσωσης, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία: Την Πέμπτη η υπερχρεωμένη χώρα εξέδωσε ένα επταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα δημιούργησε μια σημαντική προϋπόθεση για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η Deutsche Welle τονίζει: H Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα, ελπίζει ότι μετά το καλοκαίρι θα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτηθεί. Για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα εξέδωσε ένα ομόλογο επταετούς διάρκειας.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει: Νέο κρατικό ομόλογο- Ιδιώτες επενδυτές δανείζουν και πάλι χρήματα στην Ελλάδα. Με ένα νέο κρατικό ομόλογο η Ελλάδα θωρακίζεται για μια πλήρη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Ομόλογο επταετούς διάρκειας είχε εκδοθεί τελευταία φορά από την Αθήνα το 2010 –λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το γερμανικό περιοδικό Focus σημειώνει τέλος: H Ελλάδα τεστάρει εκ νέου δίοδο στην κεφαλαιαγορά. Για δεύτερη φορά από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία το τεστ για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

«Η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες» αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Figaro, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επιτυχία της έκδοσης ήρθε σε μία εβδομάδα αναταραχής των διεθνών χρηματαγορών, που είχαν οδηγήσει αρχικώς σε μικρή αναβολή της εξόδου στις αγορές.

«Σήμερα αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί όχι μόνο να αντλήσουμε χρήματα, αλλά να το κάνουμε και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαιρέτησε το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, του Ιουλίου και του Νοεμβρίου του 2017, αυτή τη φορά έδειξαν ενδιαφέρον επενδυτές με μακροχρόνια οπτική που ενδιαφέρονται για το ζήτημα του χρέους. «Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος προοιωνίζει μια επιτυχημένη έξοδο της χώρας τον Αύγουστο από τα υποστηριζόμενα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προγράμματα χρηματοδότησης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και το δημοσίευμα της La Tribune, επισημαίνοντας ότι «αυτή η έκδοση θεωρείτο ως μία αποφασιστική δοκιμασία μετά από την πρώτη έκδοση τον Ιούλιο και μία ανταλλαγή χρέους το Νοέμβριο, για μία χώρα που πρέπει τον Αύγουστο να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ».

«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι κάναμε πολύ καλά που περιμέναμε μερικές ημέρες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε επιπροσθέτως επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις που έκανε από την Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Ερωτηθείς εάν τα αναμενόμενα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μέχρι τον Αύγουστο, απάντησε: «Νομίζω ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε μία συνολική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τα προγράμματα και θα μπορούμε να λάβουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

«Σημαντικό τεστ για την χώρα μας», χαρακτηρίζει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore την χθεσινή έκδοση επταετούς ομολόγου από μέρους του ελληνικού δημοσίου. Η εφημερίδα καταγράφει την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε: «φθάνουν θετικές ειδήσεις από τις αγορές, υπάρχει τεράστια ζήτηση. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Η «Ιl Sole» προσθέτει ότι η χώρα μας, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε άλλες δυο εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου, τριετούς και δεκαετούς διάρκειας και ότι «ο στόχος είναι να εξασφαλισθούν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ πριν την λήξη του προγράμματος, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να προέλθουν από τις αγορές, και τα άλλα μισά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρει ότι η κυβέρνηση εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον της στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις συμφωνίες για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να πετύχει έναν λιγότερο ασφυκτικό έλεγχο από μέρους των πιστωτών. Ένας έλεγχος ο οποίος να περνά από την παρακολούθηση των στόχων που έχουν επιτευχθεί και όχι από τον τρόπο με τον οποίο, βήμα προς βήμα, η χώρα καταφέρνει να τους πετύχει», καταλήγει η «Il Sole 24 Ore».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγορές διεθνή μέσα επταετές ομολογο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ