Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες]

Φωτογραφία: epirus-tv-news.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ιστορία πλέον θα μείνει το μοναδικό δημιούργημα της φύσης, το Θεογέφυρο Καλαμά, το οποίο κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το πανέμορφο Θεογέφυρο, το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών.

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το «φυσικό» γιοφύρι, το οποίο αποτελούνταν από μεγάλες πέτρες χρησιμοποιούσαν επι πολλά χρόνια οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής για τις μετακινήσεις τους , ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος.

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σήμερα, στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου ,της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Ζίτσας, ενώ χτες στο σημείο βρέθηκαν και κάτοικοι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως η ίδια η φύση κατέστρεψε το δημιούργημά της.

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για το μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο που θα ακολουθούσε εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών στην περιοχή», δήλωσε στην κάμερα του epirus-tv-news ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος,σημειώνοντας πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι αρμόδιοι ακόμη κι αν παρέμβαιναν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του μοναδικού αξιοθέατου της φύσης .

Τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε

Οπως εξήγησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας , δημιουργήθηκε μια κάθετη τομή ως προς την κατάπτωση των χωμάτων και προκλήθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο πλάι σε γέφυρα τύπου μπέλει ,στην οποία για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Χτες μάλιστα μηχανικοί και γεωλόγοι έκαναν συμβούλιο, ενώ σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η τελική απόφαση των επιστημόνων για το αν η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία

Ανακοίνωσή του Δήμου Ζίτσας

«Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα».

Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Τι λένε οι επιστήμονες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου -Θλιβερές φωτογραφίες [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Φωτογραφίες-Πηγή: epirus-tv-news.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ