Οι διασημότεροι στίχοι των τραγουδιών του Μπομπ Μάρλεϊ [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι διασημότεροι στίχοι των τραγουδιών του Μπομπ Μάρλεϊ [βίντεο]

O Bob Marley
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχουν περάσει σχεδόν 37 χρόνια από το θάνατο του Bob Marley, αλλά η κληρονομια που άφησε στον κόσμο δεν θα χάσει ποτέ την αξία της.

Οι διασημότεροι στίχοι των τραγουδιών του Μπομπ Μάρλεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η μουσική Reggae έχει βοηθήσει χιλιάδες θύματα πείνας στην Αφρική. Το πρόσωπό του Marley είναι τυπωμένο σε μπλουζάκια, καπέλα και ρολόγια ως το πιο δημοφιλές σύμβολο ειρήνης. Ακόμη και ...πλάσματα του ωκεανού έχουν πάρει το όνομά τους από αυτόν.

Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής ήταν μόλις 36 ετών όταν πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου το 1981. Το μόνο βραβείο που πήρε (κι αυτό μετά θάνατον) ήταν το 2001, οπότε του απονεμήθηκε βραβείο «Grammy Lifetime Achievement» για τις καλλιτεχνικές του συνεισφορές στη μουσική βιομηχανία.

Ο Marley, που θα ήταν σήμερα 73 ετών, τραγουδούσε για τα πάντα, από τον έρωτα μέχρι την ελευθερία και την αυτογνωσία.

Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων που περνούσαν στο κοινό τα τραγούδια του είναι αναμφισβήτητη. Κι εδώ παρατίθενται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τους δημοφιλέστερους στίχους του...

-«Ελευθερώστε τον εαυτό σας από την ψυχική σκλαβιά, μόνο οι ίδιοι μπορούμε να απελευθερώσουμε το μυαλό μας»

Ο στίχος αυτός βρίσκεται στο τραγούδι «Redemption song», το οποίο ο Marley έγραψε όταν άρχισε να συμφιλιώνεται με την ασθένειά του. Αυτός ο στίχος αποκαλύπτει την πεποίθησή του ότι η αληθινή ελευθερία δεν μπορεί να δοθεί. Μπορεί να προέλθει μόνο από μέσα μας.

-«Μη κερδίσεις τον κόσμο και χάσεις την ψυχή σου. Η σοφία είναι πολυτιμότερη από το ασήμι και τον χρυσό»

Στο τραγούδι του «Zion Train», ο Marley υπενθυμίζει στο κοινό ότι η σοφία είναι πιο ισχυρή από τον πλούτο. Έτσι, προσπάθησε να ενθαρρύνει τους ακροατές να αναζητούν ειρήνη και δύναμη από μέσα κι όχι από τα υλικά πράγματα.

-«Μπορείτε να ξεγελάσετε μερικούς ανθρώπους μερικές φορές. Αλλά δεν μπορείτε να ξεγελάσετε όλους τους ανθρώπους όλη την ώρα»


Το τραγούδι του Marley «Get Up, Stand Up» έχει γίνει μια πραγματική κραυγή για τους υποστηρικτές της πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι στίχοι αυτοί υποδηλώνουν ότι η αλήθεια κάποια στιγμή θα μαθευτεί, κι η κοροϊδία θα πάψει.

-«Ο δρόμος της ζωή είναι βραχώδης και μπορεί να σκοντάψετε. Έτσι, ενώ κουνάτε το δάχτυλο κρίνοντας, κάποιος άλλος μπορεί να σας κρίνει»


Στο «Could you be loved», το μήνυμα του Marley είναι απλό: Ζήστε τη ζωή σας με τον καλύτερο τρόπο, αλλά να μη ξεχνάτε ότι δεν είστε τέλειοι, όπως και κανείς άλλος.

-«Μη ανησυχείς για τίποτα, γιατί κάθε μικρό πράγμα θα φτιάξει»

Εδώ ο Marley μας υπενθυμίζει ότι όσο ο ήλιος ανατέλλει το πρωί και τα πουλιά έξω από το παράθυρό μας κελαηδούν γλυκά, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τίποτα.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ