Ηττα Louboutin σε δικαστήριο, για τις κόκκινες σόλες -Τι αλλάζει - iefimerida.gr

Ηττα Louboutin σε δικαστήριο, για τις κόκκινες σόλες -Τι αλλάζει

Oι χαρακτηριστικοί κόκκινοι πάτοι του οίκου Christian Louboutin (πηγή: nytimes)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι διάσημοι, χαρακτηριστικοί «κόκκινοι πάτοι» των Christian Louboutin παπουτσιών, παύουν να αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του εν λόγω σχεδιαστή και brand.

Και αυτό γιατί μόλις την περασμένη Τρίτη εκδόθηκε απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου το οποίο δίνει το δικαίωμα και σε άλλους σχεδιαστές και brand να πωλούν παπαύτσια με κόκκινους πάτους, το χαρακτηριστικό γνώρισμα δηλαδή του Οίκου Christian Louboutin.

Ηττα Louboutin σε δικαστήριο, για τις κόκκινες σόλες -Τι αλλάζει | iefimerida.gr 0

Ο ίδιος ο Christian Louboutin είχε κινηθεί νομικά κατά της ολλανδικής αλυσίδας Van Haren που πωλούσε και εκείνη παπούτσια με κόκκινους πάτους. Στόχος του Louboutin να την εμποδίσει να χρησιμοποιεί το κόκκινο χαρακτηριστικό πάτο που εκείνος εισήγαγε στο χώρο της μόδας.


Ο σχεδιαστής Christian Louboutin

Γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενημέρωσε το ολλανδικό δικαστήριο ότι η προστασία του εμπορικού σήματος της Louboutin, το κόκκινο χρώμα στους πάτους δηλαδή, που χρονολογείται από το 2010, ενδέχεται να είναι άκυρη.

Ηττα Louboutin σε δικαστήριο, για τις κόκκινες σόλες -Τι αλλάζει | iefimerida.gr 1

«Ένα εμπορικό σήμα που συνδυάζει χρώμα και σχήμα μπορεί να απορριφθεί ή να κηρυχθεί άκυρο για τους λόγους που καθορίζονται στο δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ», ανέφερε το ΔΕΚ σε δήλωσή του.

«Το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ξεχωριστό από το σχήμα του πάτου», επεσήμανε ο Szpunar «και τα σχήματα συνήθως δεν προστατεύονται από το δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ».

Ο Szpunar εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν το κόκκινο χρώμα μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αναγνώρισης ενός σήματος.

Aνέφερε, επίσης, ότι η ανάλυσή του αφορούσε αποκλειστικά το ζήτημα του σχήματος των πάτων και όχι την αξία και επωνυμία των υποδημάτων, καθώς επίσης δεν έλαβε υπόψη του την ελκυστικότητα των προϊόντων που απορρέουν από τη φήμη του δικαιούχου του.

Μόλις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήξει στην ετυμηγορία του, θα εναπόκειται στο ολλανδικό δικαστήριο να παραπέμψει την υπόθεση για να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το εάν η κόκκινη σόλα της Louboutin αποτελεί εμπορικό σήμα ή όχι.

Ηττα Louboutin σε δικαστήριο, για τις κόκκινες σόλες -Τι αλλάζει | iefimerida.gr 2

Πηγή: reuters
Πηγή εικόνων: AP, wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ