Novartis-Προβληματισμός στο Μαξίμου-Φόβοι μήπως εξελιχθεί σε «βρώμικο '89»

Την κατάλληλη φόρμουλα για μια «νομικά στέρεη λύση», ώστε να προχωρήσει η έρευνα για την υπόθεση Novartis, ψάχνουν στην κυβέρνηση, και τα ενδεχόμενα της δικονομικής διαχείρισης προκαλούν προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου.

Οι κυβερνητικοί θέλουν να υπάρχει η εξής «δικλείδα ασφαλείας»: ότι η υπόθεση δεν θα εξελιχθεί σε θέατρο που να θυμίζει, όπως λένε, το «βρώμικο ’89» από τη μια μεριά. Από την άλλη, όμως, δεν θέλουν και να υποστούν κριτική για κουκούλωμα και άρα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλείσει ο φάκελος, αλλά θα συνεχιστούν οι έρευνες από την τακτική Δικαιοσύνη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός συγκαλεί και νέα σύσκεψη εντός της ημέρας, στην οποία και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ήδη έχει ζητήσει από τους συνομιλητές του χαμηλούς τόνους. Και όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος θα «ζυγίσει» τις απόψεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου από τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι η προανακριτική

Οι κυβερνητικοί όλες αυτές τις μέρες βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Σενάριο το οποίο βρίσκει αρκετούς θιασώτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αν και κατά πληροφορίες του iefimerida αυτό που προβληματίζει είναι ότι, με δεδομένη την παραγραφή, η προανακριτική θα καταλήξει σε αναπομπή του φακέλου στην Εισαγγελία. Ωστόσο, πρόκειται για τον θεσμικά πιο στέρεο τρόπο διαχείρισης του ζητήματος. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και με τις περιπτώσεις των κ. Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου.

Η επιστροφή στον δρόμο της Δικαιοσύνης

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασαν και το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστρέψει στον εισαγγελέα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται νομικά εφικτό.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, η υπόθεση δεν θα έκλεινε. Αντιθέτως, θεωρούν ότι η διερεύνηση θα μπορούσε να συνεχιστεί. Και αν προέκυπταν ευθύνες περί δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τότε τον λόγο θα έπαιρνε η τακτική Δικαιοσύνη. Η άποψη αυτή ακούστηκε και μετά την πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων.

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ, θεωρούν ότι δεν προκύπτει αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς τα αδικήματα που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί.

Όχι και τόσο «δημοφιλές», τέλος, είναι το ενδεχόμενο να ενταχθεί η δικογραφία στην εξεταστική για την Υγεία. Επ’ αυτού, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που επιμένουν ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να μετατραπεί σε άρτο και θεάματα», ενώ πολλοί θυμίζουν ότι οι εξεταστικές επιτροπές σπανίως καταλήγουν σε πρακτικά αποτελέσματα.

Δεύτερες και τρίτες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis

Σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σήμερα, αναμένεται να κατασταλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει στη σκανδαλώδη υπόθεση Νοvartis.

Ήδη χθες, μετά από ευρεία σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου και του προεδρείου της ΚΟ, αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. Η υπόθεση όμως είναι πολυπαραμετρική και δαιδαλώδης, αφού οι καταθέσεις των -υπό πρπστασία- μαρτύρων εμπλέκουν «πάνω από το μισό» πολιτικό σύστημα.

Η διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση αναδεικνύεται σε πολιτική άσκηση «μείζονος δυσκολίας» και ξεπερνά το δίλημμα «εξεταστική ή προανακριτική», αφού αναζητείται ο χειρισμός εκείνος με τα μεγαλύτερα «πολιτικά οφέλη» αλλά και τα λιγότερα απρόοπτα.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και πιθανότατα την Παρασκευή θα συγκληθεί για ενημέρωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αιφνιδιάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Πολάκη

«Θα κινηθούμε με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις κορώνες», εξηγεί στο iefimerida στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδεικνύοντας έτσι τον αιφνιδιασμό από την τοποθέτηση Πολάκη για το ποιοι είναι οι -υπό προστασία- μάρτυρες και τι δουλειά κάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο και βλέποντας τη νομική «λούμπα», ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε χθες να «μαζέψει» τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ ο ίδιος γνωρίζουμε ποιοι είναι οι υπό προστασία μάρτυρες» και έδωσε σαφές στίγμα για το ότι πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν οι βουλευτές για το θέμα, στη νομική του πτυχή.

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί η υπόθεση σε κυνήγι μαγισσών και φιάσκο

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την υπόθεση βλέπει (ή ελπίζει) ότι μέσα από την εξέλιξή της και την ανάδειξη πολιτικών ευθυνών μπορεί ενδεχομένως να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, αφού φέρεται να επιβεβαιώνεται το επιχείρημά του για το «ακλόνητο» ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και τη διαφθορά του παλιού πολιτικού προσωπικού.

Ωστόσο, η διαδρομή κρύβει παγίδες που μπορεί να προκαλέσουν «τεκτονικό σεισμό» συνολικά στο πολιτικό σύστημα, χωρίς να είναι βέβαιη η ελεγχόμενη διαχείρισή του από τη στιγμή που φέρονται να χρηματίστηκαν δύο πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές εν ενεργεία.

Κατηγορίες που βασίζονται σε εκτιμήσεις

Πόσω μάλλον που σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος της μετατροπής της διερεύνησης σε κυνήγι μαγισσών και φιάσκο, αφού για κάποια πρόσωπα που κατείχαν κορυφαίες θέσεις οι μάρτυρες φαίνεται να βασίζουν τα όσα λένε σε... εκτιμήσεις!

Από την άλλη, μια πολύμηνη και ανοιχτή διερεύνηση σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συντρίψει πολιτικά τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν έγινε και στις προηγούμενες εξεταστικές.

Πολιτικοί αντίπαλοι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος (στον βαθμό που οι κατηγορίες βασίζονται σε εκτιμήσεις) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, έχοντας απέναντί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια διαδικασία ανάλογη των προηγούμενων εξεταστικών.

Ρεπορτάζ: ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ