Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες διευθύντριες [βίντεο] - iefimerida.gr

Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες διευθύντριες [βίντεο]

Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες διευθύντριες [βίντεο] /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μειονότητα στις υψηλές διοικητικές θέσεις αποτελούν οι γυναίκες παρά το γεγονός ότι σε 100 χώρες κατέχουν περισσότερους από τίτλους σπουδών από τους άνδρες.

Το θέμα της ισότητας των φύλων στην εργασία βρέθηκε στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας. Η P&G με σειρά ομιλιών και πρωτοβουλιών έθεσε τη δική της ατζέντα πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Η Carolyn Tastad, Group President Βορείου Αμερικής της P&G, μαζί με την Deanna Bass, Director of Global Diversity and Inclusion της P&G, τόνισαν τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν την ανισότητα αλλά και ταυτόχρονα την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα υψηλά κλιμάκια των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Αναφέρθηκαν στους μύθους που συντηρούνται γύρω από τις γυναίκες στην εργασία.

Οι πέντε μύθοι

Συγκεκριμένα έθεσε μια σειρά από τέτοια στερεότυπα και επιχειρηματολόγησε, καταρρίπτοντας τα με στοιχεία και προτείνοντας λύσεις για το μέλλον. Τέτοιοι μύθοι είναι:

1.Πρέπει να αλλάξουμε τις γυναίκες και όχι το σύστημα

Οι γυναίκες σύμφωνα με τον πρώτο μύθο, δεν ρισκάρουν, δεν έχουν αυτοπεποίθηση και είναι ιδιαίτερα συναισθηματικές. Ο πρώτος μύθος καταρρέει μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι πρόβλημα του συστήματος και όχι των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες αλλά έχουν διαφορετικό στυλ από τους άνδρες. Οφείλουμε να ενσωματώσουμε στο σύστημα αυτές τις διαφορές και όχι να τις κρίνουμε.

2.Δεν υπάρχουν αρκετές καταρτισμένες γυναίκες για να αναλάβουν τόσες θέσεις CEOs

Οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 46% του εργατικού δυναμικού και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι εταιρίες δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες γυναίκες για αυτές τις θέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουμε τις δομές ώστε και οι άνδρες και οι γυναίκες να μπορούν να εξελιχθούν ισότιμα.

3.Η τεχνολογία και η έρευνα δεν αρέσουν στις γυναίκες

Ο μύθος θέλει τις γυναίκες να μην έχουν αρκετό «τσαγανό» για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τεχνολογίας, αλλά η κατάρριψη αυτού του μύθου είναι σχεδόν αυταπόδεικτη αφού δεν είναι λίγες οι γυναίκες-ζωντανά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.

4.Οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη των γυναικών

Ανεξάρτητα από μορφωτικό ή εισοδηματικό επίπεδο, οι δουλειές του σπιτιού παραμένουν βασική ευθύνη των γυναικών κάτι που τρώει χρόνο από την αφοσίωση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι δουλειές του σπιτιού όμως μπορούν να γίνουν εξίσου και από τους άνδρες. Σε αυτό προστίθενται και τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως όταν οι γονείς ασχολούνται εξίσου με την ανατροφή των παιδιών, εκείνα έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

5.Η σεξουαλική παρενόχληση είναι υπαιτιότητα των γυναικών

Ενοχλητικές και προσβλητικές συμπεριφορές μπορούν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από τον εργασιακό χώρο και από δουλειές που αγαπούν. Η καταγγελία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς των ανδρών είναι πολύ σημαντική και διορθώνει την κατάσταση. Είναι αναγκαίο να ακούσουμε όσες γυναίκες έχουν τη γενναιότητα να μιλήσουν για τέτοια φαινόμενα και να επιβραβεύσουμε τους άνδρες που τις υποστηρίζουν.

«Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις γυναίκες. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τις διαφορές στη συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών και όχι να κρίνουμε ή να βάζουμε ταμπέλες, δίνοντας σε όλους το δικαίωμα στην επιτυχία», δήλωσε η Carolyn Tastad.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ P&G γυναίκες μύθοι εργασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ