Γερμανία: Συμφώνησαν για μεγάλο συνασπισμό -Στο SPD τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών - iefimerida.gr

Γερμανία: Συμφώνησαν για μεγάλο συνασπισμό -Στο SPD τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 23 ολόκληρες ώρες, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία απέδωσαν επιτέλους καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας- συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Η μοιρασιά των υπουργείων

Οι τελευταίοι εξασφαλίζουν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαντικότατα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που διεκδικούσαν οι Χριστιανοκοινωνιστές, καθώς και το Δικαιοσύνης, Οικογενειακών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, ενώ το αναβαθμισμένος υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι συντηρητικοί θα πάρουν τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Γεωργίας, Υγείας και Παιδείας, ενώ το αδελφό τους κόμμα εξασφαλίζει σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel τα υπουργεία Μεταφορών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Τα επόμενα βήματα

Οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες σκόπευαν αρχικά να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις μέχρι την Κυριακή, αλλά χρειάστηκε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα το πρωί για να τα βρουν οι περίπου 90 εκπρόσωποι των κομμάτων.

Το λόγο τώρα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες και μόνον αν δώσουν το πράσινο φως θα μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών θα ξεκινήσουν τώρα μια εκστρατεία για να πείσουν την κομματική βάση, όσους αντιδρούν στη συμφωνία και κυρίως τη νεολαία να μην απορρίψουν το deal.Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου.

Λόγω των μαραθώνιων διαβουλεύσεων η καγκελάριος Μέρκελ ανέβαλε για το απόγευμα ένα προγραμματισμένο για το μεσημέρι ραντεβού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Αν όλα πάνε καλά τότε η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Μεταναστευτικό: Οι δύο πλευρές καταπιάστηκαν σχετικά νωρίς με ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης και την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν στην παράταση του μορατόριουμ στις οικογενειακές επανενώσεις μεταναστών μέχρι τον Ιούλιο και έβαλαν πλαφόν 1.000 ατόμων μηνιαίως στους συγγενείς προσφύγων που θα πηγαίνουν στη Γερμανία για να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ευρώπη: Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις ειδικά με τη μορφή ενός επενδυτικού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Οι Σοσιαλδημοκράτες πανηγύρισαν χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «τέλος της εντολής λιτότητας» στην ΕΕ, αλλά μένει να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες. Παράλληλα δεσμεύτηκαν να εστιάσουν στην τόνωση της απασχόλησης για τους νέους, τη δίκαιη φορολόγηση των εταιρειών και ειδικά των κολοσσών του Διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Amazon) στην Ευρώπη.

Εξαγωγές όπλων: Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές όπλων ώστε να εξαιρεθούν όλες οι χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, δηλαδή και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Κλιματική αλλαγή: Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να επιμείνει η Γερμανία στους στόχους που έθεσε η διεθνής κοινότητα για την κλιματική αλλαγή για το 2030 και το 2050, ενώ θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα εκπονήσει σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος του έτους για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Εργασιακά: Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ