Ρωσία: Ανάληψη χρημάτων και από τα ταμεία των καταστημάτων -Τι σκέφτονται οι ρωσικές τράπεζες - iefimerida.gr

Ρωσία: Ανάληψη χρημάτων και από τα ταμεία των καταστημάτων -Τι σκέφτονται οι ρωσικές τράπεζες

Στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή στη Μόσχα (Φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να εφαρμόσουν στους πελάτες την υπηρεσία ανάληψης χρημάτων από τα ταμεία καταστημάτων, μέσω μηχανήματος POS, σκέφτονται οι ρωσικές τράπεζες.

Γι’ αυτό σε συνεργασία με την Mastercard τεστάρουν τη νέα υπηρεσία, η οποία επιτρέπει μέχρι στιγμής στον πελάτη να κάνει ανάληψη ενός συγκεκριμένου ποσού μετρητών από τα ταμεία του καταστήματος, το οποίο θα είναι της τάξεως των 5000 ρουβλίων (70 ευρώ). Την νέα υπηρεσία φαίνεται πως υποστήριξε η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAC).

Μιλώντας στο πρακτορείο TASS, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Mastercard στην Μόσχα δήλωσαν ότι την υπηρεσία αυτή την παρέχουν σε μια σειρά χώρες, τονίζοντας ότι πολλές ρωσικές τράπεζες έδειξαν ενδιαφέρον γι αυτήν την υπηρεσία και πως αυτή τη στιγμή εξετάζουν από κοινού τη δυνατότητα ένταξης αυτής της υπηρεσίας στη ρωσική τραπεζική αγορά.

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της διεθνούς αυτής εταιρείας πληρωμών, οι έρευνες δείχνουν ότι «η προσβασιμότητα στην ανάληψη μετρητών συμβάλλει στο να αφήνει ο κόσμος στις κάρτες του περισσότερα χρήματα με αποτέλεσμα να τις χρησιμοποιεί περισσότερο για τις αγορές τους». Κατ’ αυτόν τον τρόπο η υπηρεσία αυτή συμβάλλει στο να αυξηθούν οι συναλλαγές χωρίς τη χρήση μετρητών.

Τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής της νέας υπηρεσίας επιτρέπουν όπως δήλωσε πηγή του TASS την ανάληψη μετρητών έως 5000 ρούβλια (70 ευρώ) από τα ταμεία των καταστημάτων, διευκρινίζοντας ότι η νέα υπηρεσία επειδή είναι απλή στην χρήση της, αποσκοπεί στην αύξηση του πελατολογίου των τραπεζών.

Την νέα υπηρεσία ανάληψης μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων, την εγκρίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών της Ρωσίας και επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών αγορών Ανατόλι Αξάνοφ, ο οποίος δηλώνει ότι πρόκειται για μια «διεθνή πρακτική» στην οποία δεν βλέπει τίποτα το παράδοξο. «Αν ο κόσμος – όπως λέει – εξυπηρετείται παίρνοντας χρήματα από τα ΑΤΜ, εάν δεν βρίσκει ΑΤΜ, η υπηρεσία αυτή τον εξυπηρετεί». Σύμφωνα με τον ρώσο κοινοβουλευτικό, για την υπηρεσία αυτή δείχνουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Η Λίλια Μπελιάγιεβα υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης ελέγχου των οικονομικών αγορών της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας (FAC), δήλωσε ότι η υπηρεσία της αντιμετωπίζει θετικά την υπηρεσία ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία των καταστημάτων, υπό τον όρο ότι ο κόσμος για τις αγορές του στα καταστήματα θα χρησιμοποιεί τις τραπεζικές του κάρτες. Η ίδια ανέφερε ότι η διεθνής εταιρεία πληρωμών απευθύνθηκε στην FAC και πως μετά την ενημέρωση που έγινε από μέρους της εταιρείας, η FAC κατέληξε στο συμπέρασμα που λέει «ότι μια παρόμοια πρόταση παροχής νέων υπηρεσιών στους καταναλωτές, στο πλαίσιο των συστημάτων πληρωμών δεν θα επιφέρει παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και θα συμβάλλει στο να αναπτυχθούν οι πληρωμές χωρίς την χρήση μετρητών».

Η οκονομική εφημερίδα Vedomosti έγραψε επίσης ότι οι ρωσικές τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες πληρωμών ήδη τεστάρουν την υπηρεσία που επιτρέπει την ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων, αναφέροντας, ότι η ρωσική τράπεζα Sberbank, έχει ήδη δοκιμάσει μερικά πιλοτικά προγράμματα σε σχέση με την υπηρεσία αυτή. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα η Sberbank προτίθεται να εφαρμόσει την υπηρεσία αυτή το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Εξέτασε μάλιστα την εκδοχή να μπορεί ο πελάτης να κάνει ανάληψη μετρητών η οποία θα συνοδεύεται με υποχρεωτική αγορά ειδών, όπως και την εκδοχή να μην είναι υποχρεωτική η αγορά ειδών για να κάνει κάποιος ανάληψη από τα ταμεία του καταστήματος και κατέληξε στην δεύτερη εκοδχή.

Ωστόσο το γραφείο τύπου της εν λόγω τράπεζας ( που είναι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας), όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο TASS να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν σχολιάζει το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS,Ria Novosti

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ τράπεζες αναλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ