Κρίσιμη επίσκεψη του Μακρόν στην Κορσική, που θέλει μεγαλύτερη αυτονομία

Έκκληση για την ενότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνοντας στην Κορσική σε μια περίοδο που το αυτονομιστικό κίνημα κερδίζει έδαφος στο νησί.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξαν οι Κορσικανοί στην απελευθέρωση της Γαλλίας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ απέτιε φόρο στον Κλόντ Ερινιάκ, τον ανώτερο εκπρόσωπο της πολιτείας στο νησί που δολοφονήθηκε πριν 20 χρόνια, σε επίθεση των εθνικιστών.

Ο Μακρόν κατέθεσε ένα στεφάνι στη ρίζα ενός δέντρου στην μικρή πλατεία που φέρει το όνομα του Ερινιάκ και μετά έκλεισε τα μάτια του ενώ ηχούσε η σάλπιγγα.

Στη συνέχεια έκανε μαζί με τη χήρα του Ερινιάκ τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτα.
«Η Κορσική, μια περήφανη γη, μολύνθηκε απ’ αυτό το έγκλημα», είπε ο Μακρόν. «Αυτό που συνέβη εδώ στις 6 Φεβρουαρίου του 1998 δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε να εξηγηθεί. Δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος επειδή υπηρετούσε τη Δημοκρατία».

Η δολοφονία του 60χρονου τότε Ερινιάκ με τρεις σφαίρες στο κεφάλι έξω από ένα θέατρο στο Αιάκειο σηματοδότησε την κορύφωση της βίας στο νησί των 330.000 κατοίκων που είναι μέρος της γαλλικής επικράτειας από το 1768.

«Γάλλοι στράφηκαν κατά του έθνους. Σήκωσαν όπλα κατά της Δημοκρατίας. Μ’ αυτή την πράξη άλλοι έχασαν την τιμή τους κι ακόμη και τις ψυχές τους. Τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με τη λεγόμενη μάχη για την απελευθέρωση», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Η δολοφονία του Ερινιάκ συγκλόνισε τη Γαλλία καθώς η βία στην Κορσική περιοριζόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή σε μεταμεσονύκτιες βομβιστικές επιθέσεις κατά αυτοκινήτων και κτιρίων, όταν δεν υπήρχε κανείς μέσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο μετριοπαθής ηγέτης των Κορσικανών εθνικιστών, Ζιλ Σιμεονί (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τον μετριοπαθή ηγέτη των εθνικιστών Ζιλ Σιμεονί και τον πιο σκληρό εταίρο του, Πρόεδρο της Συνέλευσης, Ζαν Γκί Ταλαμονί.

Ο Σιμεονί είπε ότι η διήμερη επίσκεψη του Μακρόν σηματοδοτεί «μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή, που μπορεί να γίνει και ιστορική» στην περίπλοκη σχέση του γαλλικού κράτους με την Κορσική.


Την Κυριακή χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, ζητώντας περισσότερη αυτονομία, διεύρυνση της αναγνώρισης της Κορσικανής γλώσσας και χορήγηση αμνηστίας σε Κορσικανούς κρατούμενους για αποσχιστική βία.

Τον Δεκέμβριο οι Κορσικανοί εθνικιστές σάρωσαν στις εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής βουλής συντρίβοντας το κεντρώο κίνημα Μακρόν και τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Οι εθνικιστές διεκδικούν μεν περισσότερη αυτονομία από το Παρίσι, αλλά όχι πλήρη ανεξαρτησία όπως ζητούν οι Καταλανοί από την Ισπανία.

Παράλληλα ζητούν τη λήψη μέτρων ώστε να δοθεί ειδική πρόσβαση στην αγορά περιουσίας, στους ντόπιους και να περιοριστεί η πρόσβαση των πλούσιων Γάλλων στη γη και τα ακίνητα του «Νησιού της Ομορφιάς», όπως αποκαλούν τη γενέτειρα του Ναπολέοντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ