Βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το μίνι κραχ στη Wall Street

Βουτιά έκαναν οι ασιατικές αγορές μετά την χθεσινή πτώση της Wall Street από τα ιστορικά υψηλά, αφού η άνοδος του πληθωρισμού πυροδότησε φόβους για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

O δείκτης Νikkei 225 του Τόκιο κατέγραφε απώλειες 6,1% -χειρότερη πτώση από το 1990- ενώ ο Hang Seng στο Τόκυο σημείωνε πτώση 4,5%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 2,6%, ο δείκτης Sensex της Ινδίας κατά 3,6% και ο δείκτης S & P / ASX 200 της Αυστραλίας κατά 3%.
Συνέχιση του sell-off δείχνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, όταν ανοίξουν οι αγορές.

Είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του Dow στην ιστορία του με τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα από το 2011. Έτσι ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,10% στις 2.648 μονάδες και ο Nasdaq κατά 3,78% στις 6.967 μονάδες.

Η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και υγιή εταιρικά κέρδη είχαν ωθήσει τις αγορές παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα, αλλά την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ξεπούλημα των μετοχών καθώς η ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για τους μισθούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, προκάλεσε ανησυχίες για τον πληθωρισμό

και το ενδεχόμενο να αυξήσει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας τα επιτόκια ταχύτερα του αναμενομένου.
«Τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ ήταν δυνατότερα του αναμενομένου», λέει ο Ντέιβιντ Κούο, διευθύνων σύμβουλος της Motley Fool. «Έτσι, τη διόρθωση της αγοράς προκάλεσαν θετικά οικονομικά νέα».

Πτωτικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στις ασιατικές αγορές, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία από την χθεσινή συνεδρίαση

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφηκαν στα 66,91 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 71 σεντς ή 1,1%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 69 σεντς ή 1,1% στα 63,46 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Wall Street Fed ασιατικές αγορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ