Ιερόνυμος:«Να αξιοποιηθεί καταλλήλως και με διαφάνεια η περιουσία της Εκκλησίας» - iefimerida.gr

Ιερόνυμος:«Να αξιοποιηθεί καταλλήλως και με διαφάνεια η περιουσία της Εκκλησίας»

Βολές Ιερόνυμου στην Πολιτεία για την εκκλησιαστική περιουσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνεχίζει να κρατά σκληρή του στάση στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου».

Σήμερα προδημοσιεύεται ένα κομμάτι στα «ΝΕΑ», στο οποίο ο αρχιεπίσκοπος τονίζει πως η Εκκλησία όχι μόνο δεν κατέχει τεράστια περιουσία, αλλά αντιθέτως αντιμετωπίζει και σημαντικά οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της.

Επιτίθεται μάλιστα στην Πολιτεία και τονίζει πως αν διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου η Εκκλησία θα διεκδικήσει την επιστροφή όλης της περιουσίας της που έχει δημευθεί. Στο βιβλίο του ο κ, Ιερόνυμος χρησιμοποιεί ακόμα και βαριές εκφράσεις κατά της Πολιτεία, κάνοντας λόγο για «επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από την Παλιγγενεσία και μετά η περιουσίας της Εκκλησίας έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης της Πολιτείας επί περίπου δύο αιώνες».

Σημειώνει δε πως όταν το Κράτος βρέθηκε σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και αδιέξοδα, η Εκκλησία έσπευσε αυθόρμητα και κάλυψε τις ανάγκες αυτές. Αντιθέτως η Πολιτεία σε ώρες κρίσιμες για την Εκκλησία, κινούμενη από διάφορες σκοπιμότητες, συχνά έδρασε αυθαίρετα, αντικανονικά και παράνομα εις βάρος της. «Υπήρξε καθ' ολοκληρίαν ασυνεπής», γράφει χαρακτηριστικά.

Στο βιβλίο των 239 σελίδων ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτείνει το 4% αυτής της περιουσίας, το οποίο είναι και το μόνο που διασώζεται όπως γράφει, «να αξιοποιηθεί καταλλήλως, ευπρεπώς και με διαφάνεια. Τα προϊόντα από αυτή την αξιοποίηση θα προορίζονται σε έργα διακονίας και φροντίδος των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας και την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου προσώπου. Ως Αρχιεπίσκοπος αυτής της χώρας αυτή τη λύση προτείνω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ