Ελληνική η μία από τις λέξεις που οι Αμερικανοί έψαξαν περισσότερο, μέσα στο 2017, να βρουν τι σημαίνει! - iefimerida.gr

Ελληνική η μία από τις λέξεις που οι Αμερικανοί έψαξαν περισσότερο, μέσα στο 2017, να βρουν τι σημαίνει!

Στην 7η θέση στην κατάταξη με τις «λέξεις της Χρονιάς 2017» βρέθηκε ο γύρος. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αμερικανικό λεξικό Merriam -Webster δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό τη λίστα του με τις «λέξεις της Χρονιάς 2017» και μεταξύ αυτών είναι και ο γύρος!

Η λίστα με τις «Λέξεις της Χρονιάς» συντάσσεται ανάλογα με αυτές που αναζητήθηκαν περισσότερο στην πλατφόρμα του μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Πρώτη λέξη στην αναζήτηση ήταν ο «φεμινισμός» κάτι που δεν είναι διόλου τυχαίο εξαιτίας του κινήματος #MeToo ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον εργασιακό χώρο. Ακολουθούν λέξεις όπως «Συνένοχος» (complicit), «Ενσυναίσθηση» (Empathy), «ξεμωραμένος» (dotard), «συζυγία» (syzygy) και «Ομοσπονδιακό σύστημα» (federalism).

Μεγάλη έκπληξη πάντως αποτελεί το γεγονός πως στην 7η θέση της λίστας βρέθηκε η ελληνική λέξη «Γύρος» (gyro). Η λέξη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του λεξικού, συγκέντρωσε πολλές αναζητήσεις όταν τον περασμένο Μάρτιο η εκπομπή «The Tonight Show» του Τζίμι Φάλον, με καλεσμένο τον τραγουδιστή της κάντρι Λουκ Μπράιαν, έδειχνε τους δύο άντρες να παραγγέλνουν φαγητό από μία καντίνα και τελείωσε με το μουσικό βίντεο με το τραγούδι «Δεν ξέρω πώς να προφέρω τον γύρο» (I Don’t Know How to Pronounce Gyro).

Πώς όμως προφέρουμε το γύρο;
Εξαρτάται από το σε ποιόν γύρο αναφέρεστε, σημειώνει η ιστοσελίδα. Η πρώτη εμφάνιση της λέξης gyro είναι μια συντομογραφία των λέξεων γυροσκόπιο και γυροσκοπική και η προφορά του βασίζεται στην προφορά και των δύο λέξεων, που σημαίνει ότι προφέρεται «JEYE-roh» (τζίρο). Αυτή η χρήση άρχισε στις αρχές του 1900.

Στη συνέχεια, γύρω στο 1970, η λέξη gyro εμφανίστηκε στα αγγλικά από την ελληνική κουζίνα. Το περιστροφικό γύρισμα του κρέατος που παρέχει το κύριο συστατικό του gyro, όπως ο γυροσκόπος πριν, πήρε το όνομά του από το ελληνικό ρήμα «γυρνώ» και δανειζόμενο τον φωνητικό κανόνα των ελληνικών προφέρεται πλέον «γύρος» και όχι «τζίρος». Πρόκειται δε, για ένα «σάντουιτς κυρίως αρνίσιου και βόειου κρέατος, με ντομάτα, κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού σε πίτα» αναφέρει η ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ