Πώς είναι να τρώει κανείς στο νέο εστιατόριο του Salt Bae στη Νέα Υόρκη -Ενα ακριβό σόου [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς είναι να τρώει κανείς στο νέο εστιατόριο του Salt Bae στη Νέα Υόρκη -Ενα ακριβό σόου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Talk of the town έγινε τις τελευταίες ημέρες το νέο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Νουσρέτ Γκοκτσέ στη Νέα Υόρκη.

Και τα περισσότερα σχόλια, για το Nusr-et, στο κεντρικό Μανχάταν, ήταν αρνητικά. Οι New York Post έγραψαν πως καλό είναι να το αποφύγετε και σημείωσαν μάλιστα πως ένα δείπνο για τρία άτομα κόστισε 415 ευρώ, με τον κριτικό Στιβ Κουόζο να φεύγει νηστικός. Το GQ ανέφερε πως η μπριζόλα ήταν σκληρή, τα κοκτέιλ απαίσια και το κάθε μπουκάλι νερό κόστιζε 7 ευρώ επειδή το εστιατόριο αρνείται να σερβίρει νερό βρύσης.

Το εστιατόριο ανήκει στον Τούρκο κρεοπώλη Νουσρέτ Γκοκτσέ, γνωστό ως Salt Bae. Έχει πάνω από 11 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram, γνωστούς φίλους όπως ο DJ Khaled και έγινε διάσημος από τον τρόπο που αλατίζει την μπριζόλα. Ένα βίντεο μάλιστα που ανέβασε στο YouTube και τον δείχνει να κάνει την κίνηση – υπογραφή του, έχει πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HangLuo (@_luo_) στις 4 Φεβ, 2018 στις 11:15 πμ PST

Μία κριτικός γεύσης που γράφει συχνά στο Bloomberg Pursuits περιέγραψε πώς είναι να τρώει κάποιος στο νέο του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

Πριν από την επίσκεψή της, όπως λέει, τα σημάδια γι’ αυτό το νέο είδος γεύματος ήταν ευοίωνα. Λίγες ώρες προτού το επισκεφθεί, έγινε γνωστή η είδηση πως το εστιατόριο ήταν υπό έρευνα από το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης: ο Salt Bae θα πρέπει να φορά γάντια όταν αλατίζει το κρέας.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JAS LLANO (@jas.llano) στις 4 Φεβ, 2018 στις 9:02 μμ PST

Η Κέιτ Κρέιντερ περιγράφει την εμπειρία της:
«Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν μπαίνει στο εστιατόριο είναι ένα κυκλικό μπαρ που περιβάλλεται από κόκκινα βελούδινα σχοινιά και είναι γεμάτο από μπάρμαν με δερμάτινες ποδιές. Θα μπορούσε να βρίσκεται κανείς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Από πάνω είναι μια τεράστια γελοιογραφία του σεφ που ρίχνει αλάτι στον αέρα. Στη λίστα των κοκτέιλ μπορεί να βρει κανείς το #Saltbae Old Fashioned, φτιαγμένο με σιρόπι από τζίντζερ και σκωτσέζικο ουίσκι – αρκετά καλό αλλά πανάκριβο στα 17 ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό του κόστος είναι 21 ευρώ - το εστιατόριο προσθέτει μια χρέωση υπηρεσιών 18% αλλά δε θα το γνωρίζατε αν δεν ρωτήσετε γιατί δεν φέρνει απόδειξη για κάθε είδος που θα παραγγείλετε.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Datenightwithmike (@datenightwithmike) στις 4 Φεβ, 2018 στις 9:50 μμ PST

Σχεδόν αμέσως μόλις καθίσετε, θα έρθει ο τύπος που περιστρέφει ένα δίσκο με «κρέας σούσι». Αν δεν είστε καλοί στο να λέτε όχι, θα βρεθείτε να παρακολουθείτε μία παράσταση μαγειρικής κρέατος που περιλαμβάνει λεπτά τυλιγμένα νωπά φιλέτα γύρω από ελάχιστα μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος με ελάχιστα καρυκευμένο ρύζι, τα οποία τα «καίει» με ένα φλόγιστρο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Είναι μια προειδοποίηση για να βγάλουν οι επισκέπτες τα κινητά τους τηλέφωνα και να τραβήξουν φωτογραφίες (και ίσως μια προειδοποίηση για να μαζέψουν τα μαλλιά τους σε αλογοουρά, αν είναι μακριά).

Αυτό, βέβαια, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα όταν κάνει την εμφάνισή του ο σεφ με το στυλ- υπογραφή του: γυμνασμένος, με ένα λευκό άσπρο μπλουζάκι με λαιμόκοψη. Είναι σαν να μπαίνει στην αίθουσα η Ριάνα. Αρχικά δεν κάνει την χαρακτηριστική του κίνηση με το αλάτι. Ο Salt Bae απλά περνά από το χώρο και χαιρετά τον κόσμο. Ο καλεσμένος μου κι εγώ ανησυχούμε, μάλιστα, μήπως η απειλή του υγειονομικού τμήματος τον ανάγκασε να σταματήσει την χαρακτηριστική κίνησή του.

Πολλά έχουν αλλάξει από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του εστιατορίου του. Το νερό βρύσης αρχικά δεν ήταν διαθέσιμο. Τώρα πλέον υπάρχει, αλλά πρέπει να το ζητήσετε. Τα μπέργκερς αρχικά σερβίρονταν χωρίς συνοδευτικό. Τώρα το πιάτο έρχεται με συνοδεία τσιπς πατάτας.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ben Stassen (@benstassenn) στις 4 Φεβ, 2018 στις 12:23 μμ PST

Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως οι σεφ σταμάτησαν να μαγειρεύουν υπερβολικά πολύ το κρέας. Τα πρώτα δημοσιεύματα έλεγαν, πως ασχέτως του πώς θα το ζητήσεις, το βόειο κρέας ερχόταν καλοψημένο. Τώρα μπορείς όντως να ζητήσεις ένα medium rare και να το πάρεις.

Κάτι άλλο που κοστίζει ακριβά είναι οι τηγανιτές πατάτες (12 ευρώ). Κι από τη στιγμή που φέρνουν πατατάκια με την μπριζόλα, μπορείτε και να μην παραγγείλετε. Αν και ο σερβιτόρος θα σας προτείνει πουρέ πατάτας, επίσης με κόστος 12 ευρώ. Ακόμη, το μενού αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από βόειο κρέας – δεν υπάρχει καθόλου κοτόπουλο.

#saltbae @jholano

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusret Saltbae (@nusr_et34) στις 25 Ιαν, 2018 στις 11:10 μμ PST

Όπως όλοι όμως, όσοι επισκέπτονται το συγκεκριμένο εστιατόριο περιμένουν να δοκιμάσουν το κρέας και να δουν την παράσταση του Τούρκου σεφ. Η πλειοψηφία του βόειου κρέατος είναι wagyu που υπάρχει σε μια βιτρίνα επάνω σε έναν πάγκο κρεοπωλείου στη μέση της τραπεζαρίας.

Η μπριζόλα των 80 ευρώ, είναι λίγο λεπτή – δεν μπορείτε να επιλέξετε το βάρος της, αν και κάποιες από αυτές κόβονται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα την γευτούν. Εκτός από το μέγεθος, είναι αρκετά μαλακή και εξαιρετικά καραμελωμένη. Το μπιφτέκι των 24 ευρώ είναι επίσης, μια καλή επιλογή. Είναι αρκετά χοντροκομμένο και με μεγάλη αναλογία κρέατος. Αυτά, βέβαια, είναι και τα οικονομικότερα πιάτα στο μενού. Υπάρχει επίσης το saslik (τούρκικα μαριναρισμένα και πικάντικα κομμάτια βόειου κρέατος) για 56 ευρώ, μια πιατέλα με αρνίσιο κρέας για 200 ευρώ και το πιο σημαντικό: το πιάτο υπογραφή του Saltbae, το ψητό βόειο κρέας με μουστάρδα για 217 ευρώ.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @kthrnsng στις 3 Φεβ, 2018 στις 7:03 μμ PST

Θέλεις φυσικά, να το μισήσεις το μέρος. Υπάρχουν καλύτερα, λιγότερο ακριβά εστιατόρια που σερβίρουν μπριζόλα, λίγα τετράγωνα μακριά.

Ωστόσο, όταν εμφανίζεται ο Salt Bae για να κόψει και να αλατίσει την μπριζόλα μας, είναι ντροπιαστικά συναρπαστικό. Ο Τούρκος σεφ ποζάρει για ατελείωτες φωτογραφίες. Εκτός από ελάχιστα λόγια που μπορεί να ανταλλάξει με τους θαμώνες, είναι μια σιωπηρή παρουσία. Δεν φαίνεται σαν να είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Είναι περισσότερο σαν ένας καλλιτέχνης που εργάζεται με εμπειρία. Όλοι οι πελάτες, που αποτελούνται σε αναλογία 50 – 50 από γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες και τουρίστες με επώνυμα ρούχα, βγάζουν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες. Κι αυτό, ίσως, σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο τον λογαριασμό που θα σου έρθει στο τέλος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ