Καμπανάκι από τα έσοδα και τις δαπάνες των Ταμείων - iefimerida.gr

Καμπανάκι από τα έσοδα και τις δαπάνες των Ταμείων

Καμπανάκι από τα έσοδα και τις δαπάνες των Ταμείων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, όχι τόσο γιατί οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν πολύ χειρότερες από τον περσινό Ιανουάριο, αλλά επειδή και στα έσοδα και στις δαπάνες εξακολουθεί να υπάρχει το «μικρόβιο» του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Τα καθαρά έσοδα έφτασαν στα 4,827 δισ. ευρώ, που είναι ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τα 4,765 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο, εάν παρατηρήσει κανείς τα επιμέρους στοιχεία διαπιστώνει ότι αυτή η εικόνα είναι μάλλον... μαγική, καθώς οι επιστροφές φόρου ήταν λιγότερες από τις μισές που έχουν προϋπολογιστεί!

Ειδικότερα, ενώ είχε υπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 355 εκατ. ευρώ, τελικά επιστράφηκαν μόλις 163 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το «μαξιλάρι» των 77 εκατ. ευρώ. Πέρα από αυτό το στοιχείο που δείχνει ότι ο Προϋπολογισμός υποφέρει από... αρρυθμίες στα έσοδα από το πρώτο κιόλας μήνα, αναμφίβολα προβληματίζει η «βουτιά» κατά 18,4% στα έσοδα του ΦΠΑ, που αποτυπώνει τη παντελή έλλειψη δυναμικής στη κατανάλωση.

Ηχηρό είναι το καμπανάκι κινδύνου κι από το μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, παρά το ότι συγκρατήθηκαν στα 4,663 δισ ευρώ έναντι στόχου 4,7 δισ ευρώ. Κι αυτό γιατί παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τους τελευταίους μήνες, ο περσινός Ιανουάριος είχε πρωτογενείς δαπάνες μόλις 4,253 δισ ευρώ!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Κατ' αρχήν δαπανήθηκαν 180 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών των νοσοκομείων, ενώ οι επιχορηγήσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έσπασαν τα κοντέρ, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της Τρόικας ότι για μια ακόμα χρονιά ο τομέας της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι η αχίλλειος πτέρνα του Προϋπολογισμού.

Έχοντας την υποχρέωση να καλύψει τις «τρύπες» που άνοιξε στα Ταμεία η «έκρηξη» της ανεργίας και η συμπίεση των μισθών- άρα και των εισφορών- ο Προϋπολογισμός εκταμίευσε τον Ιανουάριο 2,531 δισ ευρώ έναντι 1,857 δισ ευρώ πέρσι, ενώ το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι το ΙΚΑ απορρόφησε ήδη το 50,5% της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης του, θέτοντας ευλόγως ερωτήματα για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του στο υπόλοιπο του έτους....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ