Τεράστιο κομμάτι της Γης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό - iefimerida.gr

Τεράστιο κομμάτι της Γης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό

Εικόνα: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα τεράστιο κομμάτι Γης, βάθους άνω των 100 μέτρων, έχει εξαφανιστεί κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό κι οι επιστήμονες ίσως βρίσκονται κοντά στη λύση του αινίγματος.

Mια παλαιότερη θεωρία υποστήριζε ότι για το μυστηριώδες φαινόμενο ευθυνόταν η βύθιση στο παρελθόν ψυχρών, πυκνών ωκεάνιων πλακών στον μανδύα της Γης.

Ένας εκ των συντακτών εκείνης της μελέτης, ο καθηγητής του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών, Attreyee Ghosh, ανέφερε ότι πρόκειται για τη «χαμηλότερη ανωμαλία γεωειδούς / βαρύτητας στη Γη» που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο έλλειμμα μάζας στον βαθύ μανδύα, που προκαλεί την καταβύθιση.

Τεράστιο κομμάτι της Γης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό  | iefimerida.gr 0

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters υποστηρίζει ότι το φαινόμενο μπορεί να αποτέλεσμα της ανάδυσης θερμού υλικού από τον βαθύ μανδύα κάτω από την Αφρική.

«Η πηγή αυτής της καταβύθισης προέρχεται από μια ανωμαλία χαμηλής πυκνότητας», αναφέρει επισημαίνοντας ότι το θερμό υλικό κινείται προς τα βορειοανατολικά υποβοηθούμενο από την κίνηση της ινδικής πλάκας προς την ίδια κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ