Σάλος στην Αυστραλία: Βρέθηκαν χιλιάδες απόρρητα κρατικά έγγραφα σε παλαιοπωλείο! - iefimerida.gr

Σάλος στην Αυστραλία: Βρέθηκαν χιλιάδες απόρρητα κρατικά έγγραφα σε παλαιοπωλείο!

Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο προκάλεσε στην Αυστραλία η αποκάλυψη ότι βρέθηκαν απόρρητα κρατικά έγγραφα σε φοριαμούς που αγόρασε άγνωστος από παλαιοπωλείο!

Οι δύο κλειδωμένοι φοριαμοί, που περιείχαν τα έγγραφα, βρέθηκαν σ’ ένα παλαιοπωλείο στην Καμπέρα, που πουλάει μεταχειρισμένα έπιπλα κρατικών υπηρεσιών.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ούτε πότε έγινε η ανακάλυψη.

Ο αγοραστής απομάκρυνε τις κλειδαριές με ένα τρυπάνι και βρήκε μέσα χιλιάδες έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου της Αυστραλίας, πολλά εκ των οποίων έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο», «ευαίσθητο υλικό» και «εμπιστευτικό».

Τα αρχεία καλύπτουν μια χρονική περίοδο άνω των δέκα ετών, κατά την οποία εναλλάχθηκαν τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις στην εξουσία, η τελευταία εκ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ.

Σάλος στην Αυστραλία: Βρέθηκαν χιλιάδες απόρρητα κρατικά έγγραφα σε παλαιοπωλείο!  | iefimerida.gr 0

Ο νυν πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τα περισσότερα αρχεία αφορούν σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πληροφορίες για την κυβερνητική πολιτική υπό τους πρωθυπουργούς Κέβιν Ραντ, Τόνι Άμποτ και Τζον Χάουαρντ.

Ένα απ’ αυτά αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, επεδίωκε το 2013 να καθυστερήσει την έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων καλώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώραςνα μη βιαστούν να εξετάσουν τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλο.

Άλλα έγγραφα περιγράφουν τις προτεραιότητες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας καθώς και επιχειρησιακά σχέδια της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και πληροφορίες για υπόπτους εξτρεμιστές, καθώς και για αναβαθμίσεις πυραυλικών συστημάτων. Ωστόσο, το αυστραλιανό δίκτυο ABC, που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, δεν έδωσε λεπτομέρειες για εκείνα τα αρχεία που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια.

Ορισμένοι από τους φακέλους περιείχαν επίσης πληροφορίες για τις γειτονικές χώρες, επιχειρησιακά σχέδια για τις στρατιωτικές αποστολές της Αυστραλίας στη Μέση Ανατολή καθώς και πληροφορίες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Απόρρητα έγγραφα του αυστραλιανού υπουργικού συμβουλίου σαν κι αυτά που βρέθηκαν στο παλαιοπωλείο, συνήθως αποχαρακτηρίζονται μετά την παρέλευση εικοσαετίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ