Τα απίστευτα ερωτικά γράμματα του Μότσαρτ στη γυναίκα που παντρεύτηκε [εικόνα] - iefimerida.gr

Τα απίστευτα ερωτικά γράμματα του Μότσαρτ στη γυναίκα που παντρεύτηκε [εικόνα]

O Mozart
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πιο όμορφα μυαλά της ανθρωπότητας - οι δημιουργικοί οραματιστές που μας κληροδοτούν με τα καλύτερα έργα τέχνης, μουσικής και λογοτεχνίας - είναι αυτοί που γράφουν τα πιο μαγευτικά ερωτικά γράμματα. Ένα ιδιαίτερο δείγμα του είδους προέρχεται από τον Wolfgang Amadeus Mozart (27 Ιανουαρίου 1756 - 5 Δεκεμβρίου 1791) προς την αγάπη της ζωής του.

Στα τέλη του 1777, ο Μότσαρτ ερωτεύτηκε την Aloysia Weber. Παρά το αρχικό της ενδιαφέρον, η Aloysia τελικά τον απέρριψε.

Στα επόμενα χρόνια, ο Mozart καθιερώθηκε όχι μόνο ως ο καλύτερος πιανίστας στη Βιέννη, αλλά και ως ένας ελπιδοφόρος νέος συνθέτης. Όταν ο πατέρας της οικογένειας πέθανε το 1782, οι Webers άρχισαν να νοικιάζουν το σπίτι τους στους ενοίκους για να τα βγάλουν πέρα. Ο νεαρός Μότσαρτ μετακόμισε και σύντομα ερωτεύτηκε την Constanze – αδελφή της Aloysia.

Στις 4 Αυγούστου 1782, παντρεύτηκαν κι έμειναν μαζί πολύ ερωτευμένοι, μέχρι το θάνατο του Μότσαρτ εννέα χρόνια αργότερα.

Τα απίστευτα ερωτικά γράμματα του Μότσαρτ στη γυναίκα που παντρεύτηκε [εικόνα] | iefimerida.gr 0
O Mozart και η Constanze

Λίγο πριν από τον ξαφνικό θάνατό του, σε μια επιστολή τον Σεπτέμβριο του 1790, βρέθηκε στο «Love Letters of Great Men» (δημόσια βιβλιοθήκη) - μια συλλογή ρομαντικής αλληλογραφίας από τους Λόρδο Byron, F. Scott Fitzgerald, James Joyce, Voltaire, Leo Tolstoy, εραστές των γραμμάτων. Ο Μότσαρτ έγραφε στη Constanze από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε πάει αναζητώντας αμειβόμενη απασχόληση για να φτιάξει την την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση:

«Αγαπημένη μικρή γυναίκα της καρδιάς μου!

Αν είχα μόνο μια επιστολή από εσάς, όλα θα ήταν καλά ...

Χαίρομαι, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρω κάτι εδώ, αλλά δεν θα είναι εύκολο, όπως σκέφτεστε εσείς και μερικοί από τους φίλους μας. - Είναι αλήθεια, είμαι γνωστός και σεβαστός εδώ. - Όχι - ας δούμε τι θα συμβεί. - Εν πάση περιπτώσει, προτιμώ να πάρω την ασφαλή οδό, γιατί θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή τη συμφωνία με το Χ ... γιατί θα έβγαζα κάποια χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσω τίποτα. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνω μετά είναι να δουλεύω, και θα ήμουν πολύ χαρούμενος να το κάνω για τη μικρή μου γυναίκα.»

Περνώντας μερικά πρακτικά ζητήματα που αναφέρει στην επιστολή του, συμπληρώνει:

«Ενθουσιάζομαι σαν παιδί όταν σκέφτομαι πως είμαι μαζί σας πάλι - Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν μέσα στην καρδιά μου, θα ένιωθα σχεδόν ντροπιασμένος. Όλα είναι κρύα για μένα - παγωμένα. - Αν ήσαστε εδώ μαζί μου, ίσως θα έβρισκα τις ευγενικές συμπεριφορές που εισπράττω από τον περίγυρό μου πιο ευχάριστες, - αλλά όλα είναι τόσο άδεια. - Αντίο - αγαπημένη μου - είμαι για πάντα ο Μότσαρτ σας που σας αγαπά με όλη του την ψυχή.»

Αλλά ακόμα πιο όμορφη από την υπογραφή είναι το κομμάτι που έρχεται μετά από αυτό. Ο Μότσαρτ παραβιάζει με τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους τον κανόνα του Lewis Carroll σχετικά με τα υστερόγραφα και γράφει:

«ΥΓ: - Ενώ γράφω την τελευταία σελίδα, δάκρυα έπεσαν στο χαρτί. Αλλά πρέπει να ευθυμίσω.- Στέλνω έναν τεράστιο αριθμό φιλιών - Βλέπω ένα πλήθος από αυτά - Χα! Χα! ... Μόλις έπιασα τρία - Είναι νόστιμα ... Σας φιλάω εκατομμύρια φορές.»

Αυτό το στολίδι από το «Love Letters of Great Men» και άλλα αριστουργήματα του είδους, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών γραμμάτων του Vladimir Nabokov στη σύζυγό του Véra, της Violet Trefusis στην Vita Sackville-West, της Vita Sackville-West στη Virginia Woolf, της Frida Kahlo στο Diego Rivera και του Franz Kafka στη Felice Bauer.

Πηγή: brainpickings

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ