Το «Μακεδονικό» προκαλεί ρήγμα και στους κόλπους της Εκκλησίας - iefimerida.gr

Το «Μακεδονικό» προκαλεί ρήγμα και στους κόλπους της Εκκλησίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ξαφνική κυβίστηση (ο όρος «κωλοτούμπα» δεν συνάδει με τα άμφια, τα λάβαρα και τα θυμιατά...) του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος από την προ ημερών επίσημη θέση του ( εξ ονόματος της Εκκλησίας) κατά των συλλαλητηρίων, ξαφνικά αποφάσισε να... ευλογήσει το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα και ν’ ανακοινώσει και την επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας σ’ αυτό, δεν πέρασε χωρίς ενστάσεις.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, βγήκε δημόσια και με δηλώσεις του τάχθηκε εναντίον της συμμετοχής της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια, «στα οποία ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της στους αγώνες του Έθνους, ούτε αναγνωρίζεται ούτε καταξιώνεται, όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες έξωθεν και έσωθεν, οπότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής ούτε και τρόπο παρουσίας...».

Τις θέσεις αυτές του κ. Χρυσόστομου συμμερίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι ιεράρχες, οι οποίοι επέλεξαν να μην εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους, για να μην θεωρηθεί ότι συγκροτείται «μέτωπο» στους κόλπους τις Ιεραρχίας το οποίο αντιπολιτεύεται ή υπονομεύει τον κ. Ιερώνυμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στο ίδιο μήκος κύματος με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κινούνται και ο μητροπολίτης Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) κ. Χρυσόστομος, ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος καθώς επίσης και ικανός αριθμός μητροπολιτών.

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στην επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει με σαφήνεια αλλά και προσοχή στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς συνόδου ότι «ο καταιγισμός δηλώσεων, υποδείξεων, προτροπών, «αναταράξεων» εκκλησιαστικών, συνηγορούν ή μάλλον επιβεβαιώνουν, ότι -δυστυχώς- και παρά τις όποιες διευκρινιστικές προσεγγίσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 26ης Ιανουαρίου κινούμεθα στο επικίνδυνο όριο της εκκοσμίκευσης και του εκπροτεσταντισμού του εκκλησιαστικού μας ήθους...»

Οι διαφωνούντες με την «κυβίστηση» του Αρχιεπισκόπου, έχουν την άποψη ότι εκτός από το κύρος το ίδιου του κ. Ιερώνυμου, (ο οποίος ουσιαστικά επέμεινε στην κατά των συλλαλητηρίων και μετά το πλήθος που συνέρρευσε στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «μικρός μόνο αριθμός ιεραρχών συμμετείχαν σε σχέση με το σύνολο της Ιεραρχίας...») θίγεται και το κύρος της ίδιας της Εκκλησίας, όταν ο Προκαθήμενός της εμφανίζεται ν’ αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη άποψη και θέσεις, συμπεριφερόμενος με... επικοινωνιακά κριτήρια και υπολογισμό του... «πολιτικού κόστους» της Εκκλησίας!

Και.. παπάς, και ζευγάς

Βέβαια, ο κ. Ιερώνυμος μπορεί να «ευλόγησε» εκ μέρους της Εκκλησίας το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά για να διατηρήσει την προσωπική του σοβαρότητα και το κύρος, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να πάρει μέρος και μόνο αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα παραστεί στην εξέδρα των ομιλητών...

Η Εκκλησία, φυσικά και δικαιούται να έχει άποψη για το «μακεδονικό», ένα εθνικό ζήτημα που απασχολεί επί 25 χρόνια την κοινωνία. Αλλά, είναι άλλο πράγμα να εκφράζει την άποψή της, και εντελώς διαφορετικό (και άκρως επικίνδυνο...) να επιλέγει τον δρόμο της εκκοσμίκευσής και να διεκδικεί ρόλο «συγκατοίκησης» με την πολιτική και μάλιστα κατά τρόπο άγαρμπο. Την μια με προτροπές για «εθνική σύμπνοια» και καταδίκη των συλλαλητηρίων- που ασχέτως προθέσεων ερμηνεύτηκαν ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα- και την άλλη με... ευλογίες όσων 10 μέρες πριν απαξίωνε, για να μην... μείνει εκτός κάδρου και πολιτικού οφέλους, μετά τα πλήθη της Θεσσαλονίκης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «Μακεδονικό» ρήγμα Εκκλησία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ