Πληρώστε με πλαστικό χρήμα για να γλυτώσετε το 1% του ΦΠΑ - iefimerida.gr

Πληρώστε με πλαστικό χρήμα για να γλυτώσετε το 1% του ΦΠΑ

Πληρώστε με κάρτα για να γλυτώσετε το 1% του ΦΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ασταμάτητη πτώση των εσόδων από ΦΠΑ οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε ένα σχέδιο για να χτυπήσει την εκταταμένη φοροδιαφυγή ωθώντας τους ίδιους τους καταναλωτές να πληρώνουν μέσω κάρτας.

Ειδικότερα, το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο βασίζεται σε προτάσεις της ομάδας Ράιχενμπαχ, και προβλέπει ότι κάθε φορά που μια συναλλαγή γίνεται με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) η τράπεζα θα παρακρατεί το ΦΠΑ και θα τον αποδίδει απευθείας στο δημόσιο.

Για να ωθήσει όμως τους καταναλωτές να προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά, όπου γίνεται και η φοροδιαφυγή καθώς πολλά καταστήματα «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη, το υπουργείο θα δώσει το κίνητρο της επιστροφής του 1% της κάθε συναλλαγής στον καταναλωτή. Έτσι για μια αγορά 100 ευρώ, ο καταναλωτής θα έχει άμεση επιστροφή ενός ευρώ. Στο υπουργείο θεωρούν ότι το 1% δεν είναι μικρό ποσό, καθώς σε μηνιαία βάση τα έξοδα ενός νοικοκυριού φτάνουν τα 1500 ευρώ, επομένως θα προκύπτει όφελος 15 ευρώ το μήνα ή 180 ευρώ το χρόνο.

Αιτία για να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε αυτήν την λύση, είναι η καθίζηση των εσόδων από ΦΠΑ. Μόνο τον Ιανουάριο, τα έσοδα από αυτήν την πηγή μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το 2011, προκαλώντας συναγερμό. Με τη λύση που επεξεργάστηκε η ομάδα Ράιχενμπαχ, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να παρακρατούν το ΦΠΑ όπως γίνεται σήμερα, καθώς το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε αγορά θα παρακρατείται άμεσα από την εκάστοτε τράπεζα η οποία θα αναλαμβάνει στη συνέχεια να το αποδώσει στο κράτος χωρίς την παρέμβαση της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι αγορές μέσω καρτών ετησίως αγγίζουν τα 5,5 με 6 δισ. ευρώ, και με την επιστροφή του 1% το δημόσιο θα χάσει περίπου 55 με 60 εκ. ευρώ. Θα κερδίσει όμως την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ