Ο Τραμπ θα εστιάσει στην οικονομία στο διάγγελμά του μετά από ένα χαοτικό πρώτο έτος διακυβέρνησης - iefimerida.gr

Ο Τραμπ θα εστιάσει στην οικονομία στο διάγγελμά του μετά από ένα χαοτικό πρώτο έτος διακυβέρνησης

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να προτάξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους αργά το βράδυ στο Κογκρέσο.

Αντιμέτωπος με τις εν εξελίξει έρευνες για τις καταγγελλόμενες σχέσεις συνεργατών της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία, την πτώση της δημοτικότητάς του και την αδυναμία του να πείσει για τις ηγετικές του ικανότητες μετά από μια ταραχώδη πρώτη χρονιά στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να προβάλει τα επιτεύγματά του, από τη φορολογική μεταρρύθμιση – ουσιαστικά την πρώτη του νίκη στο ελεγχόμενο από το κόμμα του κογκρέσο- μέχρι την καλή πορεία των αγορών και τη βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης.

Αλλά το κλίμα ενδέχεται να είναι τεταμένο στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα εκφωνήσει την ομιλία του ο Τραμπ, καθώς αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν προαναγγείλει ότι θα μποϊκοτάρουν το διάγγελμά του, ενώ κάποιες γυναίκες από το Δημοκρατικό Κόμμα θα φορούν μαύρα σε ένδειξη υποστήριξης προς το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Άνοιγμα» στους Δημοκρατικούς για το μεταναστευτικό

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαφωνούν για το μεταναστευτικό και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός στη Βουλή, ώστε να μην κατεβάσει και πάλι ρολά η κυβέρνηση. Κι ο Τραμπ αναμένεται να απευθύνει έκκληση για γεφύρωση των διαφορών στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε πρόσφατα το επιτελείο του, ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την παραμονή στις ΗΠΑ των «ονειροπόλων», δηλαδή των παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι, με αντάλλαγμα την έγκριση από το Κογκρέσο της χρηματοδότησης του τείχους που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο κόστους 1,7 τρισ δολαρίων για την ανακαίνιση του οδικού δικτύου της χώρας και άλλα έργα υποδομών, αν και δεν αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες.

Η υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής

Άγνωστο παραμένει αν ο Τραμπ θα αναφερθεί στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσπάθησε με κυβερνοεπιθέσεις και προπαγάνδα κυρίως μέσω των social media να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ.

Κι ενώ οι Αμερικανοί εκφράζουν ολοένα και εντονότερες ανησυχίες για το κατά πόσον ο πρόεδρός τους είναι επαρκής για το αξίωμα -ενόψει, μάλιστα, των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, που θα κρίνουν κατά πόσον το κόμμα του θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου- οι Ρεπουμπλικανοί θα ήθελαν να εστιάσει ο Τραμπ κυρίως στα επιτεύγματά του στην οικονομία και να αποφύγει τα θέματα που κυριαρχούν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα και ρίχνουν βαριά σκιά στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ