Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς μαντήλα στο Ιράν - iefimerida.gr

Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς μαντήλα στο Ιράν

H Βιντά Μοβαχεντί ήταν η πρώτη που ξεκίνησε πριν ένα μήνα τη διαμαρτυρία κατά της μαντήλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άλλη μια Ιρανή, η οποία αψήφησε το νόμο που υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν τα κεφάλια τους σε δημόσιους χώρους συνελήφθη από τις Αρχές στην Τεχεράνη.

Η Ναγκρές Χοσεϊνί είχε ανέβει σ’ ένα βάθρο σε πολυσύχναστο σημείο της ιρανικής πρωτεύουσας, έβγαλε τη μαντήλα της και την κρατούσε κρεμασμένη σ’ ένα ξύλο, όπως και μια άλλη γυναίκα που είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο στο ίδιο σημείο έναν μήνα νωρίτερα και αφέθηκε τελικά ελεύθερη χθες.

Οι δύο γυναίκες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος αντίστασης που έκανε την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στο Ιράν κατά του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς μαντήλα στο Ιράν  | iefimerida.gr 0
Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς μαντήλα στο Ιράν  | iefimerida.gr 1

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν την εμφάνισή τους φωτογραφίες με αρκετές ακόμη Ιρανές να ποζάρουν σιωπηλές με τις μαντήλες τους κρεμασμένες σε κλαδιά σε ένδειξη αλληλεγγύης, προς την πρώτη συλληφθείσα, την Βιντά Μοβαχεντί, που παρέμεινε για ένα μήνα στο κρατητήριο με την μόλις 20 μηνών κορούλα της.

Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς μαντήλα στο Ιράν  | iefimerida.gr 2

Η Μοχαβεντί, το «κορίτσι της οδού Ενγκελάμπ», όπως αποκαλείται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανέβει στο βάθρο με το κεφάλι της ακάλυπτο, όταν συνελήφθη από αστυνομικό με πολιτικά, όπως είπε η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει τιμηθεί το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αψηφώντας τον ενδυματολογικό κώδικα που επέβαλε η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, η 31χρονη γυναίκα φορούσε ένα φαρδύ παντελόνι κι ένα πουλόβερ, ενώ είχε κρεμάσει σε ένα ξύλο ένα λευκό σάλι που φαίνεται πως το είχε χρησιμοποιήσει ως μαντίλα.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί την 27η Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατά της κακής κατάστασης της οικονομίας και της εξουσίας. Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

«Το μήνυμά της [της Μοχαβεντί] είναι σαφές: πολλά κορίτσια και γυναίκες έχουν φθάσει στα όριά τους εξαιτίας αυτής της βίας» (της ισλαμικής μαντίλας), γράφει η Σοτουντέχ στον λογαριασμό της στο Facebook. Και προσθέτει: «Αφήστε στις γυναίκες τον έλεγχο του σώματός τους!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ