O Τραμπ στο Νταβός έβαλε την «Αμερική Πρώτα» -Επίθεση στις άλλες χώρες για το εμπόριο - iefimerida.gr

O Τραμπ στο Νταβός έβαλε την «Αμερική Πρώτα» -Επίθεση στις άλλες χώρες για το εμπόριο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση στις «αρπακτικές» εμπορικές πρακτικές εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Νταβός υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να τις ανεχθεί.

Τόνισε ωστόσο, ότι «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει απονωμένη Αμερική».

«Βρίσκομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα του Αμερικανικού λαού και να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «ενός κόσμου όπου όλοι θα μπορούν να ευημερούν και κάθε παιδί θα μπορεί να μεγαλώνει μακριά από τη φτώχεια και τον φόβο».

O Τραμπ στο Νταβός έβαλε την «Αμερική Πρώτα» -Επίθεση στις άλλες χώρες για το εμπόριο | iefimerida.gr 0

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καυχήθηκε για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επί των ημερών του, υπογραμμίζοντας τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα ρεκόρ που καταρρίπτονται, οπως είπε, το ένα μετά το άλλο στα χρηματιστήρια. Ισχυρίστηκε δε ότι οι επιχειρήσεις, η κατανάλωση και η εμπιστοσύνη στην οικονομία είναι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

«Ο κόσμος», είπε, «γίνεται μάρτυρας της ανάδυσης μιας ισχυρής ευημερούσας Αμερικής» και απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα του και επαναφορά θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. «Η Αμερική είναι ανοικτή για επιχειρήσεις και είμαστε πάλι ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε πώς η φορολογική του μεταρρύθμιση ενισχύει την οικονομία. «Πιστεύω στην Αμερική. Θα τη βάζω πρώτα απ’ όλα όπως κάνουν κι άλλοι ηγέτες για τις χώρες τους», συνέχισε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ανοικτό κι ελεύθερο εμπόριο αν κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα εις βάρος άλλων».

Το ελεύθερο εμπόριο «πρέπει να είναι δίκαιο και αμφίδρομο» κι οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια» σε άδικες πρακτικές, τόνισε.

O Τραμπ στο Νταβός έβαλε την «Αμερική Πρώτα» -Επίθεση στις άλλες χώρες για το εμπόριο | iefimerida.gr 1

Τραμπ: «Πρέπει να ασκήσουμε μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος -με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους νατοϊκούς εταίρους- κάλεσε τους ηγέτες να ξοδέψουν περισσότερα στις αμυντικές δαπάνες: «Η κοινή μας ασφάλεια απαιτεί όλοι να πληρώνουν το μερίδιό τους » τόνισε. Ενώ αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα ζήτησε να ασκηθεί «μέγιστη πίεση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Παράλληλα ζήτησε στήριξη «για να μπλοκαριστεί ο δρόμος του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Ενώ αναφερόμενος στη μάχη κατά του ISIS είπε ότι σχεδόν το 100% των εδαφών που ήλεγχε η τρομοκρατική οργάνωση έχει ανακαταληφθεί χάρις στις προσπάθειες κυρίως του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

O Τραμπ στο Νταβός έβαλε την «Αμερική Πρώτα» -Επίθεση στις άλλες χώρες για το εμπόριο | iefimerida.gr 2

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταναστευτική του πολιτική τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο σύστημα, που θα βασίζεται στην ικανότητα των μεταναστών να στηρίζονται στα πόδια τους οικονομικά και να βοηθούν στην ανοικοδόμηση της αμερικανικής οικονομίας.

Γιουχαϊσματα κατά Τραμπ όταν είπε ότι τα ΜΜΕ είναι «βρώμικα» και «κακόβουλα»

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι μέχρι τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του δεν είχε αντιληφθεί πόσο «κακόβουλα» και «ψεύτικα» είναι τα media, προκαλώντας σφυρίγματα και αποδοκιμασίες εναντίον του, πράγμα που μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί στο Φόρουμ του Νταβός, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ