Θα φύγει ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού; Οι δικηγόροι του ζήτησαν να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του - iefimerida.gr

Θα φύγει ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού; Οι δικηγόροι του ζήτησαν να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει εγκλωβισμένος από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αέρα ελευθερίας ενδέχεται να αναπνέει σε λίγες μέρες ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν από δικαστήριο του Λονδίνου να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψής του, καθώς ο ιδρυτής του Wikileaks εντείνει τις προσπάθειες να φύγει χωρίς να συλληφθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου έχει καταφύγει εδώ και πεντέμισι χρόνια.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο 46χρονος Ασάνζ παραμένει από το 2012 αποκλεισμένος στο κτίριο της πρεσβείας προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου είχαν γίνει καταγγελίες σε βάρος του για βιασμό, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Θα φύγει ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού;  Οι δικηγόροι του ζήτησαν να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του  | iefimerida.gr 0

Ο Ασάνζ φοβόταν ότι οι σουηδικές αρχές θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσίευση από τη WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010, που τον μετέτρεψαν σε παρία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα και πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν τον περασμένο Μάιο στο αρχείο την υπόθεσή του, και αυτό ακριβώς το επιχείρημα επικαλέστηκαν στο δικαστήριο οι συνήγοροί του, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον νόημα να παραμένει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψής του στη Βρετανία. Η εισαγγελία είπε ότι αν ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης τότε «υποθετικά» ο Ασάνζ θα μπορέσει να φύγει από την πρεσβεία.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ