Η νεα παράσταση του Μάριου Ιορδάνου -Τον βράβευσε η Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού - iefimerida.gr

Η νεα παράσταση του Μάριου Ιορδάνου -Τον βράβευσε η Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού

Από το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχει μεταφέρει επί σκηνής Νίκο Καζαντζάκη, Διονύσιο Σολωμό και Γιάννη Ρίτσο και έχει βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Μετά το Δουβλίνο και το Παρίσι, το αριστουργηματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» έρχεται σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου στο θέατρο Αλκμήνη.

Από το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάριος Ιορδάνου μεταφέρει στη σκηνή το ομώνυμο έργο, που για πρώτη φορά παίζεται από νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν. «Η σονάτα του σεληνόφωτος» παρουσιάζεται με ένα συνδυασμό έργων του ποιητή με στίχους των Χαλίλ Γκιμπράν, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

«Πάντα ήθελα να καταπιαστώ με το έργο του σπουδαίου αυτού ποιητή και ανθρώπου» αναφέρει στο iefimerida ο Μάριος Ιορδάνου.

«Η εποχή επιτάσσει να ακουστούν μέσα από την τέχνη φωνές ελεύθερες, επαναστατικές, που διεκδικούν έναν κόσμο καλύτερο, ανθρωπινότερο! Είναι η πρώτη φορά που το αριστούργημα αυτό του Έλληνα ποιητή θα παρουσιαστεί στην Τέταρτη Διάστασή του. Η ηρωίδα επί σκηνής δεν είναι η Γυναίκα με τα μαύρα, αλλά η ψυχή της, η καρδιά της που μένει πάντα νέα, γι' αυτό και ερμηνεύεται από νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν, που παίζει, χορεύει, τραγουδάει, δίνοντας μία ερμηνεία ζωής».

Η νεα παράσταση του Μάριου Ιορδάνου -Τον βράβευσε η Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού | iefimerida.gr 0

«Ουσιαστικά ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ο κάθε άνθρωπος που ξεπερνάει τα προσωπικά του όρια (ιδεολογικά, χρονικά, γεωγραφικά, κοινωνικά...), που αναζητάει σε μία εποχή κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρακμής την προσωπική του ανάταση, την προσωπική του επανάσταση και ελευθερία. Ο άνθρωπος που ξέρει πως η αλλαγή ξεκινάει από μέσα, που δε συμβιβάζεται με έναν κόσμο που δεν του ταιριάζει και παίρνει την ευθύνη για να τον κάνει από το δικό του μετερίζι καλύτερο πιστεύοντας σε αυτό το ‘Venceremos’, που συμπληρώσαμε στον τίτλο και σημαίνει ‘Θα νικήσουμε. Θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια’» καταλήγει ο Μάριος Ιορδάνου

Η νεα παράσταση του Μάριου Ιορδάνου -Τον βράβευσε η Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού | iefimerida.gr 1


Η παράσταση πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, σε ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά. Τον Οκτώβριο ανέβηκε στο Παρίσι, στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τις χορογραφίες, έχουν βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή πορεία με τις παραστάσεις τους «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη (Βερολίνο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα) και «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό, που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Great Hall στο Λονδίνο.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ποίησης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, έχοντας ως κεντρικό “χαρακτήρα” την ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου... την καρδιά της, που ελεύθερη από τους περιορισμούς που βάζει το σώμα και ο χρόνος... ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει και τραγουδάει σε μία προσπάθεια να ενωθεί με το φεγγάρι.

Ο χρόνος καταργείται. Το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό.

Η νεα παράσταση του Μάριου Ιορδάνου -Τον βράβευσε η Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού | iefimerida.gr 2

Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει και τραγουδά με τον Μάριο Ιορδάνου να τη σκηνοθετεί αλλά και να συμμετέχει ο ίδιος σε μία διαφορετική «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου Θεατρική Διασκευή / Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης

Θέατρο Αλκμήνη- Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 18:30 και στις 21:30 (Έναρξη: 27/1)
Είσοδος: 12 ευρώ Προπώληση: 10 ευρώ
Διάρκεια: 70 λεπτά Κρατήσεις: 6974876024, 210 3428650

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ