«Χρέος» στη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ, η επόμενη ημέρα των Μνημονίων στο τε α τετ με Μοσκοβισί - iefimerida.gr

«Χρέος» στη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ, η επόμενη ημέρα των Μνημονίων στο τε α τετ με Μοσκοβισί

Με την «ατζέντα» της οικονομίας να επανέρχεται σήμερα σε πρώτο πλάνο και αιχμή την πορεία εξόδου από το Πρόγραμμα και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το θέμα του χρέους, ο πρωθυπουργός συναντά στο Νταβός την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η Αθήνα δίνει τεράστια σημασία και προσοχή στη στάση του Ταμείου στο Πρόγραμμα και ζητά μετ’ επιτάσεως από το ΔΝΤ να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του αναφορικά με την παραμονή του ή μη σε αυτό. Κατά πληροφορίες του iefimerida το θέμα αυτό αναμένεται να επαναφέρει και αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο έχει μεν εγκρίνει επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, πλην όμως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα πριν από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ενώ η κυρία Λαγκάρντ δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει ότι η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους είναι αυτά που θα στηρίξουν την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Αγωνία για αφορολόγητο – τράπεζες

Στο μεταξύ, μετά τα πρόσφατα…καμπανάκια Τσακαλώτου για την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου αλλά και για τις τράπεζες, γίνεται κατανοητό ότι η στάση του Ταμείου θα κρίνει αν θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 στην περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει το στόχο για 3,5% Πρωτογενές Πλεόνασμα. Ο πρωθυπουργός πάντως αναμένεται να αναφερθεί στις προβλέψεις του Ταμείου ασκώντας δριμύτατη κριτική στις συνεχείς αστοχίες του με βασικό όπλο του την επίτευξη των στόχων της ελληνικής οικονομίας.

Με ενδιαφέρον τέλος, αναμένεται αν θα γίνει κουβέντα για το θέμα των τραπεζών, στον απόηχο και της παρέμβασης Ντράγκι ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπερ της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών!

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση είναι σφοδρά ενοχλημένοι από τη στάση του Ταμείου και στο θέμα αυτο καθώς θεωρούν οτι υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα - επόμενη μέρα στη συζήτηση με Μοσκοβισί

Όσο για τις συνομιλίες Τσίπρα-Μοσκοβισί, με την τελική διαπραγμάτευση να βρίσκεται προ των πυλών, βούληση της Αθήνας είναι να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς το «θολό» τοπίο που υπάρχει για το καθεστώς που θα ισχύει μετά τον Αύγουστο. Με βασικά επίδικα πρώτον, ποια θα είναι η γραμμή επιτήρησης και δεύτερον ποια θα είναι τα πεδία ελευθερίας άσκησης πολιτικής.

Το σημερινό πρόγραμμα του Τσίπρα

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30 ‬με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς (Arkady Dvorkovich), με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30.

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο βάρος. Το τετ α τετ με τον Πιερ Μοσκοβισί είναι προγραμματισμένο για τις 15:00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κριστίν Λαγκάρντ Πιερ Μοσκοβισί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ