Δήλωση-έκπληξη του Αναστασιάδη: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια! [βίντεο] - iefimerida.gr

Δήλωση-έκπληξη του Αναστασιάδη: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια! [βίντεο]

Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση έχουν προκαλέσει δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με το Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξη του στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου συνέχισε το συλλογισμό του λέγοντας: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός. Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος.

Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος.

Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δήλωση που έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας».

Επίσης, είπε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».

«Επαναλαμβάνω, τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη στο Ράδιο Πρώτο

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ