«1968»: Η επική νίκη της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο έγινε ταινία -Οταν η Ελλάδα δάκρυσε ακούγοντας τρανζίστορ [βίντεο] - iefimerida.gr

«1968»: Η επική νίκη της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο έγινε ταινία -Οταν η Ελλάδα δάκρυσε ακούγοντας τρανζίστορ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τότε δεν υπήρχαν ζωντανές συνδέσεις στην τηλεόραση. Όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τον αγώνα από τα τρανζίστορ της εποχής. Και όταν η ΑΕΚ κέρδισε το Κύπελο Κυπελλούχων Ευρώπης απέναντι στην πανίσχυρη Σλάβια Πράγας, όλη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας ελληνικός σύλλογος κατακτούσε διεθνές τρόπαιο. Και σε μια εποχή που οι Έλληνες ζούσαν τους μαύρους πρώτους μήνες της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ήταν μια ανάσα για μια ολόκληρη κοινωνία.

Αυτή την ιστορία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης κουζίνας» Τάσος Μπουλμέτης. Μέσα από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που εξελίσσονται παράλληλα με τον αγώνα, αλλά και με στοιχεία ντοκιμαντέρ, αφού στην ταινία μιλούν και οι τότε πρωταγωνιστές της ομάδας-θαύμα αλλά και ο σπορτκάστερ του αγώνα Βασ. Γεωργίου, ο Τάσος Μπουλμέτης μάς μεταφέρει στο 1968.

«Δεν είναι μια οπαδική ταινία», διευκρινίζει μιλώντας στο iefimerida. «Είναι μια ταινία για την ελληνική ψυχή που κατάφερε το ακατόρθωτο. Μια ταινία για μια εποχή πιο αθώα και για μια χρονιά που άλλαξε τον κόσμο. Άλλωστε, εκείνο το ίδιο βράδυ που οι Έλληνες πανηγύριζαν, στις ΗΠΑ δολοφονούνταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στην Πράγα οι Τσέχοι δοκίμαζαν ένα πείραμα για έναν σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Και λίγο μετά θα έρθει ο Μάης του '68».

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, γεννημένος και αυτός στην Πόλη, παρακολούθησε τον αγώνα από το ραδιόφωνο, μαζί με τον πατέρα του. Και το ίδιο αυτό ραδιόφωνο «παίζει» στην ταινία, αφού χρησιμοποιήθηκε σε πολλές σκηνές. Προς το τέλος της ταινίας υπάρχει μια φράση που, όπως λέει ο σκηνοθέτης, προκαλεί τη μεγαλύτερη συγκίνηση. Είναι μια φράση που του είπε ένας απο τους παλαίμαχους μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ: «Κερδίσαμε γιατί δεν μπορούσαμε να χάσουμε μπροστά σε 80 χιλιάδες ανθρώπους»...

Δείτε το βίντεο του iefimerida:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 1968 Τάσος Μπουλμέτης πολίτικη κουζίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ